Laat je inspireren bij Voedselkaravaan in Venlo

Op 27 oktober is de Voedselkaravaan van netwerk Voedel Anders in Venlo.’s Ochtends zijn er excursies naar inspirerende bedrijven in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg, ’s middags zijn er diverse workshops. FoodUp! ondersteunt de organisatie van de dag.

Het netwerk Voedsel Anders gaat dit jaar de stad in en de boer op. Met een Voedselkaravaan trekken ze door Nederland. In elke regio halen ze nieuwe verhalen en aanbevelingen op over de transitie naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem. Wat zijn de meest kansrijke, duurzame alternatieven voor beleid, praktijk en onderzoek rond de gangbare land- en tuinbouw en hoe kunnen er nieuwe bruggen worden geslagen tussen boeren en burgers?

Doel Voedselkaravaan

De Voedselkaravaan wil:

  • zichtbaarheid genereren voor vernieuwende voedselinitiatieven;
  • nieuwe voedselverhalen vinden en verbinden die robuuste oplossingen bieden voor de voedselvraagstukken van nu en de toekomst;
  • aanbevelingen ophalen voor de voedseltransitie in beleid, praktijk en onderzoek;
  • de beweging voor een eerlijke, duurzame voedselvoorziening verdiepen en verbreden.

De Voedselkaravaan richt zich op consumenten, ondernemers in de gehele voedselketen, maatschappelijke organisaties en de overheid. De stop van de karavaan op zaterdag 27 oktober in Venlo is ook onderdeel van de Europese actiedagen voor Good Food, Good Farming.

In Venlo staat de Voedselkaravaan stil bij de mogelijkheden om de gangbare landbouw in de regio te verduurzamen en wil een beter onderling begrip tussen boer en burger, stad en platteland kweken.

Programma

’s Ochtends kun je kiezen uit vijf excursies. Vertrekpunt is de HAS in Venlo. Terug in Venlo is er een lunch. Het middagprogramma begint met twee inleidingen. De eerste spreker is Geert Benders (van Beej Benders versmarkt en restaurant) over verduurzaming in de keten. Daarna vertelt Niek Koning, oud-hoogleraar in Wageningen, meer over het Europese landbouw- en handelsbeleid. Tot slot zijn er twee workshoprondes. Daarvoor kun je kiezen uit vijftien heel verschillende inhoudelijke workshops van mensen uit de sector. Ook kun je de documentaires Boeren met toekomst of Bodemboeren bekijken. Kijk voor alle details van het programma op de website van Voedsel Anders.

Kaarten en aanmelden

Deelname kost 10 euro. Dat is inclusief excursie (vervoer per bus), lunch, koffie en thee. Kaarten zijn online te bestellen.

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.