|
|
4 september 2018
|
FoodUp! Brabant bestaat uit mensen die samenwerken aan de vernieuwing van het voedselsysteem in Brabant (en daarbuiten). Met deze nieuwsbrief volg je de ontwikkelingen. Meer lezen? Volg ons via Facebook en Twitter of maak een account aan.
|
|
|
Nieuws
|
|
Gezond eten stimuleren, een inclusieve werkplek bieden en telers dichterbij de consument brengen. De jonge ondernemer Niels Aussems zoekt mensen die samen met hem willen werken aan het opzetten van een horecaketen die dat als ingrediënten heeft. Die oproep ondersteunen we graag vanuit FoodUp! Brabant.
|
|
|
|
Op zaterdag 13 oktober organiseert FoodUp! Brabant (namens de provincie Noord-Brabant) samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch, het ministerie van LNV en We Are Food dit jaar World Food Day in ’s-Hertogenbosch, hét festival met workshops, talkshows, films, een streekmarkt en excursies die je laten zien waar ons dagelijks eten vandaan komt.
|
|
|
|
De jonge koks van de opleiding gespecialiseerde kok/Dutch Cuisine van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch werken de eerste tien weken van dit nieuwe schooljaar aan een praktijkopdracht van de Herenboeren Wilhelminapark. ‘Het draagt bij aan hun bewustzijn dat landbouw ook anders kan.’
|
|
|
|
Bonnes adresses zijn voor Lynn Witlox niet alleen fancy traiteurs en hippe resto’s maar ook boeren die topproducten maken. In haar blogs Bon Boer geeft Lynn deze boeren én de bedrijven die met hun producten werken een podium. Zo hopen we meer consumenten (zoals jij) te laten zien waar je topproducten van het Brabantse land makkelijk kunt kopen. Deze maand: Pig Me & Héron Petit Restaurant
|
|
|
|
Vrouwen zijn vaak de aanjager van veranderingen op een boerenbedrijf. Maar hoe ga je het gesprek aan? Agrarisch coach Liza Simons organiseert met steun van FoodUp! Brabant een training om vrouwen met een boerenbedrijf te helpen nadenken over de toekomst. De eerste van vier bijeenkomsten is op 12 september, aanmelden is nog mogelijk.
|
|
|
Projecten
|
|
Oogstmaand september is voor We Are Food de maand van Samen voedsel produceren. De keukenchef komt van Herenboeren. ‘We zetten de productieketen op hun kop, doordat consumenten samen eigenaar worden van een boerderij’, aldus Douwe Korting, actief bij Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel.
|
|
|
|
‘De consument geeft een duidelijk signaal over de waarde van ons voedsel: de smaak is leidend, niet de vorm’. Dat zei landbouwminister Carola Schouten eind augustus op Twitter in reactie op het succes van de actie #hetezomeroogst van Food Heroes (samenwerkingsproject FoodUp! Brabant en ZLTO).
|
|
|
Agenda
|
11 september, 9 en 30 oktober, 4 november; Natuurmuseum Brabant en op locatie
|
Wegens succes herhaald: cursus over permacultuur en voedselbossen.
|
12 en 26 september, 10 en 24 oktober; Mariahout
|
Ontdek wat jij als vrouw belangrijk vindt en welke kansen er zijn voor je bedrijf.
|
21 t/m 30 september, Breda
|
Ontdek culinair Breda. Evenement voor fijnproevers en levensgenieters.
|
27 september; Agri & Food Plaza, 's-Hertogenbosch
|
Ontwikkel nieuwe inzichten voor toepassing van geo-data in ons voedselsysteem.
|
Workshops, talkshows, films, streekmarkt en excursies over waar ons voedsel vandaan komt.
|
14 t/m 18 oktober; Herperduin/de Kriekeput
|
Met bijzondere samenwerkingen, verrassende activiteiten en gedurfde presentaties maken we samen het verschil.
|
Maak kennis met een praktische toepassing van Positieve Gezondheid (i.s.m. We Are Food)
|
|
|