header-met-slogan

26 februari 2019

FoodUp! Brabant bestaat uit mensen die samen werken aan de vernieuwing van het voedselsysteem in Brabant (en daarbuiten). Met deze nieuwsbrief volg je de ontwikkelingen. Meer lezen? Volg ons via Facebook en Twitter of maak een account aan.

Nieuws

Tweede fase Voedsel1000: reageer op voorstellen

De Voedseltop van de Brabantse Voedsel1000 heeft 52 voorstellen opgeleverd voor het vervolg: het Voedselforum. Alle Brabanders kunnen online op de voorstellen reageren. De deelnemers aan de Voedseltop nemen deze reacties mee bij het concreter uitwerken van de voorstellen. Dat doen ze in drie avondbijeenkomsten.

Lees meer >

HAS-student geeft oude fokzeug meer waarde door worst

Varkenshouders willen verduurzamen maar zolang wij de laagste prijs betalen kunnen ze geen kant op. HAS-student Ivo van Dijk maakt van ‘oude’ fokzeugen smakelijke droge worst. Een restproduct krijgt meerwaarde. Met de meerprijs kan de boer verduurzamen. ‘Ik wil varkensboeren een beter imago geven. Omdat ze het verdienen.’

Lees meer >

Even voorstellen: Iris Bögels

Iris Bögels is sinds januari een dag in de week actief voor FoodUp! Brabant. Haar belangrijkste taak: het organiseren van een geweldige FoodUp! boerinnendag op 13 juni, waar het gaat draaien om de kracht van vrouwen én gezelligheid.

Lees meer >

Kijk of lees terug: verkiezingsdebat BAJK-FoodUp!

Het verkiezingsdebat van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) en FoodUp! Brabant van woensdag 13 februari gemist? Geen nood, het is online terug te kijken. Het Eindhovens Dagblad deed ook uitgebreid verslag van het debat met de politieke partijen die in Brabant meedoen aan de verkiezingen van Provinciale Staten.

Lees meer >

Projecten

Waardevolle inzichten uit werksessies agrofinanciering

De drie werksessies die de Landbouw Innovatie Campus van FoodUp! over agrofinanciering tussen eind november en eind januari hield, hebben waardevolle inzichten opgeleverd. De inzichten ontstonden door te denken vanuit verdienmodellen.

Lees meer >

Bitterbal met vlees van biobokjes op de markt

Verhoeven Melkgeiten uit Biezenmortel heeft de Natuurbock op de markt gebracht. Dit is een bitterbal met vlees van biologische geitenbokjes. Van mannenvlees dus. Ze zijn al met goud bekroond op de slagersvakbeurs. Het idee borrelde op tijdens een bijeenkomst van het LIC Brabant-project Less+1 (nu Fides Farmerly). De LIC hielp ook met de ontwikkeling.

Lees meer >

Pixelfarming zet stap naar opschaling

Initiatiefnemer van Pixelfarming Arend Koekkoek is in gesprek met een grote akkerbouwer, Jacob van den Borne uit Reusel, om te kijken of ze samen op kunnen trekken en het pixelprincipe op kunnen schalen. De Landbouw Innovatie Campus begeleidt het traject.

Lees meer >

Stem op jouw Food Hero

Wat vind jij een briljante nieuwe oplossing tegen voedselverspilling? Welk idee verdient volgens jou dit jaar een Europese Food Heroes Award? Onder de finalisten zijn ook Brabantse initiatieven. Stemmen kan nog tot en met 13 maart.

Lees meer >

In Sint Anthonis helpen boeren elkaar

In Sint Anthonis gaan boeren die al veranderstappen hebben gezet bij collega’s op bezoek. Dit als vervolg op de bijeenkomst Wettegej’t van eind november, in het kader van het LIC-project Eat This!.

Lees meer >

Agenda

Presentatie advies over toekomst Brabantse Agrofood 2050
28 februari, 's-Hertogenbosch
Vier toekomstbeelden voor het gesprek over het toekomstige landbouwbeleid

Foodcafé: De korte keten
12 maart, Tilburg
Over hoe de weg van ons voedsel van producent naar consument korter kan worden

Korte Keten Hackaton
15/16 maart, Barneveld
Samenwerking op een collectieve digitale infrastructuur kan korte ketens verder helpen

Vind meer activiteiten >
FoodUp! Brabant
info@foodupbrabant.nl
MailPoet