Acht Brabantse teams werken idee voor Brood en Spelen uit

Acht Brabantse teams van een boer of grondeigenaar en een ontwerper kunnen de komende maanden het idee dat ze indienden voor de prijsvraag Brood en Spelen gaan uitwerken. Ieder team krijgt daarvoor 25 duizend euro, een coach van de provincie en deskundige ondersteuning.

De prijsvraag Brood en Spelen riep boeren en ondernemende grondeigenaren op om samen met ontwerpers en anderen vernieuwende visies op de toekomst van het platteland te ontwikkelen; radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor een specifieke locatie, met een langetermijnperspectief voor het platteland. Het uiteindelijke doel van de prijsvraag is dat voorstellen die tot vernieuwing leiden, ook echt worden uitgevoerd. Initiatiefnemers zijn Floris Alkemade (Rijksbouwmeester) en Berno Strootman (Rijksadviseur voor het Landschap).

Op 3 juli werden in Barneveld de winnaars bekend gemaakt van de eerste ronde Brood en Spelen, acht voor Noord-Brabant (Zandgronden Zuid) en acht in Gelderland en Overijssel (Zandgronden Oost). De jury beoordeelde in totaal 92 inzendingen, waarvan 50 voor Noord-Brabant.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Pixabay

Ondernemerschap

Opvallend vond de jury het verschil in typen inzendingen voor Zuid en Oost. “In Zuid is meer sprake van ondernemerschap, aandacht voor het productieproces en vernieuwing, zoals nieuwe teelten. In Oost is de neiging tot nostalgie wat sterker”, aldus het juryverslag.

De jury noemde de respons verrassend, omdat in elk team een grondeigenaar moest zijn betrokken. “Een belangrijk doel van de prijsvraag is hiermee al bereikt: het stimuleren van nieuwe coalities door het bijeenbrengen van partijen uit de verschillende werelden van grondeigenaren, ondernemers en ontwerpers.” De voorstellen waren niet allemaal even vernieuwend, maar in de meeste gevallen zetten zij wel een enorme stap voorwaarts op weg naar een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam platteland. Herkenbaar is ook hoe grondeigenaren worstelen met het vinden van andere wegen. De jury wijst verder in haar rapport op de noodzaak van vernieuwende businessmodellen. Solide aanzetten daartoe ontbraken vaak nog.

Winnaars eerste ronde Brabant

De acht teams die als prijswinnaars van Brood en Spelen in Zuid (Noord-Brabant) de komende maanden hun voorstel uit kunnen werken voor de tweede ronde, zijn:

  • Circulaire boerderij Beers (Cuijck): Marco Smits (Tweelinden) en Marco Vermeulen (Studio Marco Vermeulen)
  • SMAAKSTAAT (Halderberge): G.J.M. van der Kaa (De Walnoothoeve(n)) en Eva Pfannes (Ooze Architects)
  • De Natuurakker (Meierijstad): Jos Klessens (akkerbouwer) en Joeri de Bekker (OVSL – Oog voor Schoonheid Landschapsarchitectuur)
  • Educatie, recreatie en duurzaam wonen op het boerenerf (Zundert): J.A.J. Braspenning (Floribras Garden Plants) en Ad Schoenmakers (Architecten buro Schoenmakers)
  • Productief Peppelland (Meierijstad): Frans van Boeckel (particulier grondeigenaar) en Joost van der Waal (zelfstandig architect)
  • De wederkeer van het pastorale landschap (Boxtel): Rob van de Langenberg (Coöperatie Herenboeren) en Niké van Keulen (MTD Landschapsarchitecten)
  • Kwatrijn – Generatiebestendig boeren in het hart van Brabant (Haaren): Bas Combee (Maatschap Combee) en R. de Visser (Vista landschapsarchitectuur en stedenbouw)
  • Natuurinclusieve Streekboerderijen Slabroek (Uden): Frank van Beuningen Fonds (Natuurinclusieve Streekboerderijen) en Pieter Veen (Circular landscapes)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.