Afbeelding portiegrootte stuurt consument

Voedselproducenten kunnen met een afbeelding van de portiegrootte sturen hoeveel we op ons bord scheppen – en dus vaak ook opeten – zo blijkt uit recent onderzoek. Zo ontstaat er haast een directe lijn tussen verpakkingsplaatjes, portiegrootte en overgewicht.

We zijn geneigd meer te eten als we een grotere portie of verpakking voorgezet krijgen. Dit komt onder andere doordat de portiegrootte een indicatie geeft van de hoeveelheid die ‘fatsoenlijk’ is om te eten. Mensen komen niet graag over als excessieve eters – en het leegeten van het bord wordt zelden als excessief eetgedrag gezien. Het gevolg? Hoe groter de portie, hoe meer er wordt gegeten.

Een portie ontbijtgranen, bron: Pixabay.com

Een portie ontbijtgranen, bron: Pixabay.com

En de laatste jaren zijn die verpakkingen alsmaar groter geworden. Dit wordt gezien als een belangrijk oorzaak van de toename in obesitas. Wat kun je doen tegen dit portiegrootte effect, vroeg gedragseconome Iris Versluis zich af?

Plaatje zegt meer dan grammen

Versluis promoveert op 21 april aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op de relatie presentatie verpakking en portiegrootte. De aanbevolen portiegrootte in grammen zegt mensen niet zo veel, blijkt uit haar onderzoek. Maar plaatjes wél. Een afbeelding geeft een indicatie van ‘wat fatsoenlijk is om te eten’, en zorgt ervoor dat mensen inderdaad hun consumptie matigen.

Goed voor consument én bedrijf

Versluis hoopt dat voedingsproducenten haar proefschrift oppakken. Maar hebben die er belang bij een aanbevolen portiegrootte op hun verpakking te zetten? Versluis: “Ik denk dat je dan als bedrijf laat zien dat je consumenten wil ondersteunen in het maken van gezonde keuzes en dat op de lange termijn daar zowel het bedrijf als de consument van profiteert. Ook zou het plaatsen van zo’n aanbevolen portiegrootte mogelijk in de toekomst kunnen voorkomen dat grote voordeelverpakkingen ongezonde snacks worden verboden.”

Wel is er vanuit de wetenschap eerst nog meer onderzoek nodig – werkt het ook in andere situaties? – voordat een dergelijke aanbevolen portiegrootte-afbeelding kan worden aanbevolen, besluit Versluis.

Lees meer op het onderzoek op de website van de Erasmus Universiteit >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.