Brabantse première film ‘Eten van eigen hof’

Organisator:
KunstCafé Coupé
Locatie:
Stationsplein 4, Boxtel
Datum:
2019-12-06 - 2019-12-08

De film van documentairemaker Barend Hazeleger verkent de wereld van de Herenboeren.

Op vrijdag 6 december is Eten van eigen hof te zien in KunstCafé Coupé in Boxtel. Herenboeren zijn mensen die samen een boerderij starten, een boer in dienst nemen en zo hun eigen voedsel gaan verbouwen. De spanning tussen dit ideaal en de soms weerbarstige praktijk is een belangrijke rode draad in de film.

Een jaar gevolgd

De documentaire Eten van eigen hof volgt ruim een jaar lang drie Herenboeren. Geert van der Veer, bedenker van de Herenboerderij, is in die periode vooral bezig zijn idee landelijk te verkopen. En daarnaast spant hij zich in om een tweede Herenboerderij te lanceren. Monic Holman laat zien wat het in de praktijk betekent om Herenboer in Boxtel te zijn en welke voldoening ze daar nog steeds aan ontleent. En Eric ’t Hoen probeert in de gemeente Ede een Herenboerderij te starten, maar ervaart dat de realisatie van zijn droom op praktische bezwaren stuit. Daarnaast geven ook mensen van buiten de Herenboerenbeweging, zoals Carola Schouten, minister van landbouw, en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester, hun visie op dit fenomeen.

Barend Hazeleger

Barend Hazeleger maakt documentaires over onderwerpen als landbouw, landschap, natuur en kunst. Voor een serie wetenschapsfilms over biotechnologie ontving hij de persprijs van het Wageningen Universiteitsfonds. Zijn vorige documentaire is Pier+Horizon, de geest van de plek, over landschapskunstenaar Paul de Kort.

Met Q&A in KunstCafé Coupé

Eten van eigen hof draait op vrijdag 6 december om 20.30 uur in KunstCafé Coupé, Stationsplein 4, Boxtel. Hoofdrolspeler Monic Holman, tevens uitbater van dit café, en de regisseur geven na afloop van de vertoning een Q&A. De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen beperkt, dus op=op. Kaarten reserveren via welkom@kunstcafecoupe.nl.

Op maandag 8 december zendt Omroep Brabant Eten van eigen hof uit.

Over Herenboeren

De wieg van de Herenboerenbeweging staat ook in Boxtel. In 2016 werd hier de eerste Herenboerderij (Wilhelminapark) opgericht. Op dit moment voorziet dit bedrijf in ongeveer 60 procent van de dagelijkse levensbehoeften van zo’n 150 gezinnen. Elk van hen heeft eenmalig 2.000 euro ingelegd om de boerderij te kunnen starten en betaalt per gezinslid een vast bedrag per week voor de producten die door het jaar heen worden geleverd. De tweede Herenboerderij opende afgelopen zomer in Loenen de deuren en in nog vijftien andere gemeenten wordt de oprichting van Herenboerderijen voorbereid.