Voedselbossen voorjaarscursus

Organisator:
BMF, FoodUp! Brabant
Locatie:
Tilburg (cursus), Sint-Michielsgestel (praktijkdag)
Datum:
2019-05-01

Vanwege het grote succes van vorige cursussen organiseert de Brabantse Milieufederatie in samenwerking met FoodUp! Brabant dit jaar opnieuw twee cursusreeksen over voedselbossen. Aanmelden voor de voorjaarscursus kan tot 1 mei. In het najaar van 2019 volgt een tweede cursus.

De cursus staat in het teken van voedselbossen. Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Programma

De cursussen bestaan uit drie avonden en een afsluitende praktijkdag. Tijdens deze dag gaan we een bestaand professioneel voedselbos bezoeken: Volmeer in Sint-Michielsgestel Van Den Food Bosch.

Permacultuur en voedselbossen:
Datum: dinsdag 7 mei 2019
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Natuurmuseum Brabant, Tilburg

Voedselbossen 1:
Datum: dinsdag 14 mei 2019
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Natuurmuseum Brabant, Tilburg

Voedselbossen 2:
Datum: dinsdag 4 juni 2019
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Natuurmuseum Brabant, Tilburg

Praktijkdag:
Datum: zondag 16 juni 2019 Voedselbos Volmeer in Sint-Michielsgestel

Aanmelden

Aanmelden voor de cursus gaat eenvoudig online. Aanmelden kan tot en met 1 mei. De eigen bijdrage voor deze cursus bedraagt 100 euro.

Adres Natuurmuseum Brabant: Spoorlaan 434, 5038 CH Tilburg.