Agrofoodpluim: mist houdt voedsel vers

Voedselverspilling verminderen? Houd voedsel langer vers zodat we minder hoeven weg te gooien. Het Brabantse Contronics doet het met een even 'simpele' als doeltreffende methode: mist. Het levert een Agrofoodpluim op.

In de Salinas Vallei telen de Amerikanen enorme hoeveelheden sla. Dat klinkt onwaarschijnlijk als je weet hoe droog de vallei is. Toch gaat het uitstekend. Want iedere ochtend trekt er vanuit de oceaan mist over het gebied die de plantjes vochtig houdt en de hele dag fris.

Mist koelt en hydrateert

Dit principe past Contronics toe op voedsel met Dry Misting: water dat boven voedsel vernevelt. De mist verdampt direct. Producten drogen minder snel uit zonder nat te worden. Bovendien onttrekt de verdampende mist warmte aan de omgeving. Resultaat: producten blijven langer fris. Ook vitamines blijven langer behouden en groenten en fruit zijn minder vatbaar voor schimmels.

Contronics ontwikkelt een systeem dat voedselverspilling met 25% (de ambitie is 50%) kan verminderen in de hele voedselproductieketen.
Foto : PNB/Wim Hollemans

De methode kan in de hele keten, van transport tot schap, worden ingezet. Dat heeft effect. Vooral bij aardbeien is het effect aanzienlijk, bleek uit een studie in 2017. Aardbeien blijven 20% langer goed in het schap (3 dagen) en hebben 72% minder gewichtsverlies. Voor nectarines is dat bijvoorbeeld 6% en 50%. De mist kan ook worden toegepast op vlees en vis, wijn, brood en kaas.

Minder kosten maar vooral minder verspilling

Uiteindelijk levert het ook de supermarkt een besparing op, zo berekenden de onderzoekers. De kosten voor aanschaf, gebruik en onderhoud van het systeem bedragen ruim 3.000 euro op jaarbasis. Daartegenover staat dat producten beter verkocht kunnen worden en er minder kosten worden gemaakt om kwetsbare producten elke avond naar de koeling te brengen (energie en manuren). Dat bespaart ruim 18.000 euro. Belangrijker: er wordt tot 25% minder weggegooid. Voedsel dat vele liters water, intensieve arbeidsuren en energie voor transport en koeling heeft gekost.

Contronics is met deze vinding hard op weg met haar missie (voedselverspilling halveren). In Zuid-Europese landen is Dry Misting al een succes. Daar draait het meer beleving en wil men groente en fruit ruiken en voelen, redeneert Contronics. In Nederland gaat het om gemak en is alles voorverpakt. Dat is nog een uitdaging! De provincie vond het zo veelbelovend dat ze de Agrodfoodpluim uitdeelde.

Lees het bericht op brabant.nl.

Lees ook het artikel van AGF.nl (juni 2017) met daarin een verwijzing naar het rapport en de cijfers.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.