Agrofoodpluim voor pioniers Verhulst van de Hillekens Hoeve

Het biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve van Jack en Annelies Verhulst uit Etten-Leur heeft de Agrofoodpluim van september gekregen. Ze krijgen hem voor hun voorbeeldfunctie en pionierswerk in natuurinclusief, diervriendelijk, circulair en in een korte keten werken.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings reikte de Agrofoodpluim op de Hillekens Hoeve uit aan de familie Verhulst. ‘Wij zijn erg trots op ondernemers die zo hun nek durven uitsteken voor de werkwijze waar ze in geloven.’

Agrofoodpluim

De Agrofoodpluim is de aanmoedigingsprijs voor een goed initiatief of resultaat dat bijdraagt aan veilig, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Pioniers Jack en Annelies Verhulst laten zien dat er nieuw perspectief is voor de melkveehouderij. Volledig biologisch gecertificeerd, omgeschakeld naar een nieuwe melksoort en met ambities volledig circulair en onafhankelijk van de bank te zijn. Het heeft hen jaren gekost om hun visie te verwezenlijken, maar nu staat het bedrijf als een huis. Jack Verhulst neemt ook deel aan de transitietafel van FoodUp! Brabant.

Fleckvieh en A2A2-melk

Het paar heeft op de Hillekens Hoeve Fleckvieh-koeien. Die geven zowel melk als vlees en bieden bovendien een bijzondere melksoort (A2A2-melk). Deze melk zou door een andere eiwitstructuur geschikt zijn voor mensen met een koemelkintolerantie; het wetenschappelijk onderzoek daarna loopt nog. Samen met vijf collega-A2A2-producenten en andere geïnteresseerde ondernemers uit heel Nederland probeert Verhulst al wel al bekendheid en een markt te creëren voor deze melk.

Fleckvieh. Foto: Tobias Nordhausen, CC BY 2.0

Kringlooplandbouw

De melk van de Hillekens Hoeve bevat daarbij veel omega-3 vetzuren, doordat de koeien gras eten en geen mais krijgen. Dat past ook in het sluiten van de kringloop: de bodem krijgt alleen dierlijke mest en de koe eet alleen gras(klaver). Verder verbouwt Verhulst een hectare baktarwe, die de plaatselijke molen verwerkt tot onder andere meel, bloem en pannenkoekenmix. De plaatselijke bakker bakt hiermee eens keer per week brood. Ook zijn ze begonnen met eigen yoghurt en kwark maken.

Video Hillekens Hoeve

Voor de uitreiking werd een video gemaakt van het bedrijf. Ook op de website van de provincie Brabant is meer over hen te lezen. Daarnaast schreef dagblad BN De Stem een artikel. Ook de excursie ‘Van akker naar bakker’ van het Slow Food Youth Network Brabant op 22 september doet onder meer de Hillekens Hoeve aan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.