Agroforestry over de grens

Agroforestry krijgt in Nederland langzaam voet aan de grond. In zuidelijker streken is het teeltsysteem al veel verder ontwikkeld. Slim, dus, om Europees kennis te delen. Eind mei vond het European Agroforestry Congres plaats in Nijmegen.

Agroforestry gaat over teelt in stroken, waarbij landbouwgewassen (of veeteelt) worden afgewisseld met bomen. Een extensievere vorm van landbouw, en dat verklaart waarom Nederlandse boeren nooit zo geneigd waren te kiezen voor het teeltsysteem. Gerard Beentjes van de provincie: “De landbouw in Nederland is heel intensief. We kunnen heel goed produceren in ons gematigde klimaat. Daardoor is ook de grondprijs heel hoog. Dat is een drempel om extensiever te gaan telen omdat je iets op de productie inlevert.”

Meer belangstelling

Maar tijden veranderen, ziet Gerard, die verantwoordelijk is voor het thema plantaardig binnen de Brabantse agrofood. De belangstelling groeit, vooral in de hoek van de Brabantse veehouderij. Ook binnen de provincie is er aandacht voor. Agroforestry heeft een plek in het agrofood-beleidsprogramma, de provincie ondersteunt de opbouw van agroforestry-netwerken en het opstellen van bedrijfsplannen voor geïnteresseerde boeren. Op het Agroforestry Congres hield gedeputeerde Anne-Marie Spierings een warm pleidooi voor agroforestry.

Pruimenbloesem. Foto: Pixabay.com

Weerbaarder

Agroforestry sluit heel goed aan bij de uitdagingen die nu op de Nederlandse landbouw afkomen, verklaart Gerard. Zo heeft het teeltsysteem bijvoorbeeld een hogere diversiteit waardoor het veel weerbaarder is tegen schommelingen in het weer. En omdat bomen dieper wortelen kunnen ze veel beter water en nutriënten benutten.

In warmer streken weten ze dat al veel beter, merkte Gerard op de internationale conferentie, die zelfs publiek uit Zuid-Amerika trok. “In warmere landen is bijvoorbeeld water in de landbouw een beperkende factor. Agroforestry-systemen zijn veel weerbaarder tegen dat soort extremen. Dat hebben ze in Zuid-Europa ook al met onderzoek aangetoond. Maar door klimaatverandering zullen wij ook vaker met perioden van droogte te maken hebben. Agroforestry wordt dan voor ons ook steeds interessanter.”

Nog veel vragen

In Nederland is Wageningen Universiteit nu enige tijd bezig met onderzoek naar agroforestry. Dat is mooi, want ook specifiek voor de Nederlandse situatie moeten er vragen worden getackeld. Gerard: “De belangrijkste vraag van boeren: hoe kan ik overstappen en wat is het verdienmodel? Bomen plant je nu maar je kunt er pas jaren later van oogsten. Dat vraagt een hele nieuwe benadering.”

Lees hier wat we eerder schreven over agroforestry >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.