Boeren gaan tussen nu en tien jaar voor duurzamer

Nederlandse boeren willen overstappen naar een duurzamere bedrijfsvoering, ook omdat dit economisch meer zekerheid geeft. Dat concludeert Trouw uit een groot opinieonderzoek dat de krant onder agrariërs hield. De krant schrijft in De Staat van de Boer deze maanden over de makers van voedsel en de toekomst van de sector.

Trouw liet agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy Nederlandse boeren en boerinnen bevragen over hun eigen welzijn, de huidige landbouwsector en hun ideeën voor de toekomst. De krant zelf noemt dit het grootste opinieonderzoek dat ooit onder agrariërs is gehouden. Er werkten bijna 2.300 boeren aan mee.

Trots

Uit het onderzoek komt een beeld naar voren van een beroepsgroep die nog altijd oprecht trots is op het vak, schrijft Trouw. Maar de boeren en boerinnen zien hun erf wel omringd door een buitenwereld die hen niet begrijpt. Ze voelen zich in de hoek gezet door politici, media, supermarkten en milieuorganisaties.

Ook constateert de krant dat boeren een koerswijziging willen. Hoewel slechts 6 procent van de onderzochte agrariërs biologisch werkt, wil een grote meerderheid van de ‘gangbare’ boeren de overstap maken naar een duurzamere bedrijfsvoering. Meer dan de helft van de boeren vindt ook dat agrarische bedrijven niet langer moeten focussen op de export maar moeten kiezen voor ‘natuurinclusieve’ landbouw waarin wordt samengewerkt met de natuur, uiteindelijk zonder bestrijdingsmiddelen.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Pixabay

Landbouwvisie

Minister Schouten van Landbouw heeft inmiddels aangegeven de uitkomsten van het onderzoek mee te nemen in de landbouwvisie voor de langere termijn die ze in de loop van de zomer wil presenteren. Ze wil onder meer de positie van de boer in de voedselketen versterken.

In Brabant weten boeren dat verduurzaming een basisvoorwaarde is voor hun toekomst, zegt Wim Coenraadts van de Landbouw Innovatie Campus. Maar niet iedereen weet goed hoe daar invulling aan te geven, zodanig dat het ze ook structureel geld oplevert. Coenraadts hoopt daarom ook dat in de landbouwvisie van minister Schouten aandacht komt voor het ‘veranderbekwaam’ maken van boeren. ‘Mensen denken: Je deed eerst A en gaat nu B doen, hoe moeilijk kan het zijn? Maar het is een misvatting dat het makkelijk is om te veranderen.’

Eerst jezelf innoveren

‘Veranderen is een proces dat lange tijd in beslag neemt, zeker binnen een transitie’, vervolgt Coenraadts. ‘Aan het omgooien van je bedrijfsvoering gaat een proces vooraf waarin boeren een beeld krijgen van wat de verandering voor hen persoonlijk, voor hun gezin en verdere familie betekent. Zoals gedeputeerde Anne-Marie Spierings recent zo mooi verwoordde: je moet als boer eerst jezelf innoveren, om tot een ingrijpende bedrijfsinnovatie te komen. Dat heb je bijvoorbeeld bij de keuze voor een niche of korte keten. Je hebt dan eerder te maken met direct consumentencontact. Voor veel boeren is dat volstrekt nieuw en daarmee dus reuze spannend.’

De Landbouw Innovatie Campus helpt boeren bij het vinden van de verandering die bij hen past. De vraag van de individuele boer is daarbij het vertrekpunt. ‘Veel draait om jouw intrinsieke motivatie: waarom doe je de dingen die je doet, wat drijft jou’, vertelt Coenraadts. ‘Het is een soort resetten van jezelf. Als die energiebron is aangeboord, is het zoveel makkelijker kijken naar welke bedrijfsactiviteiten daarop het beste aansluiten.’

Serie

In de Trouw-serie De Staat van de Boer verschenen verder onder meer al artikelen over de bloggende boerin Heleen Lansink, die uitlegt waarom ze veel tijd steekt in de communicatie van haar melkveehouderij, en interviews met studenten van de agrarische hogeschool in Dronten die vertellen over hun keuze voor de sector.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.