Brabantse jonge boeren werken aan een toekomstvisie

‘Jonge boeren willen revolutie’, kopte de Telegraaf vorige week. Een grote groep jonge boeren uit met name Brabant is ontevreden over het toekomstperspectief van boeren en de plek van de boer in de samenleving, stond in het artikel te lezen.

Manifest

Melkveehouder Lins Keijzers (28) en varkensboer Pierre van Genugten (25) werken daarom aan een manifest over de toekomstige invulling van het boerenbestaan. In hun ideeën staat het vergroten van kennis over het boerenbestaan centraal. “Voedsel moet bijvoorbeeld een centrale rol krijgen in de klas. Melk komt niet uit een fabriek. En we zijn niet alleen plofkip aan het maken”, zegt Pierre in het artikel. Wij belden hem eens op.

koe

“Wij willen ons laten zien! Wij willen dat clichébeeld van boeren nuanceren.”

Hoe is het zo begonnen?

Het begon met een oproep in het vakblad PigBusiness, vertelt Pierre. Ze zochten een jonge boer die zijn verhaal wilde doen in een artikel in de Telegraaf. Pierre, die bezig is om het varkensbedrijf van zijn vader over te nemen en daarnaast bestuurslid van het BAJK, had daar wel oren naar. Zijn boodschap? “Wij willen ons laten zien! Wij willen dat clichébeeld van boeren nuanceren.”

“Melk komt niet uit een fabriek. En we zijn niet alleen plofkip aan het maken.”

Wat wil je dan laten zien?

“Dat er ook heel veel jonge boeren zijn – alleen in Brabant al hebben we een achterban van 1000 jonge agrariërs. Stuk voor stuk ambitieuze jongeren, die bezig zijn met de toekomst van hun bedrijf; die willen bewegen; die zich willen inzetten voor een boerensector waar een goede boterham in te verdienen valt. Die ook de dialoog met burgers willen aangaan. En dat valt nog niet mee in de huidige situatie met slechte marktprijzen en grote druk op de sector. Het is best een spannende tijd.”

En op welke manier?

“Nou, daar zijn we op dit moment hard mee bezig, om uit te zoeken hóe we onszelf willen presenteren.” BAJK krijgt daar begeleiding bij vanuit de provincie. Tien BAJK-leden, jonge agrariërs uit verschillende delen van Brabant, zijn onder de leden aan het peilen hoe die boer van de toekomst eruit ziet, wat hij of zij wil bereiken, denkt, én wil uitstralen. En er zitten ledenbijeenkomsten aan te komen waarbij het aan de orde komt. “Work in progress dus, waar ik nog niet zo veel over kan zeggen.”

Wordt vervolgd

In december hopen Pierre en Lins Keijzers, namens alle andere jonge Brabantse boeren, hun visie aan de buitenwereld te presenteren. Wordt vervolgd dus! Dat artikel over die jonge boer in de Telegraaf zit er trouwens ook nog aan te komen…

pierre

Lees meer op de website van BAJK >>

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.