Brabantse koeien komen het minst buiten

In 1997 liep nog 91 procent van de Brabantse koeien in de wei, in 2014 was dat nog maar 52 procent. Dat is het laagst van heel Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Ondertussen zeggen Nederlanders voor weidemelk best meer te willen betalen.

Steeds meer Brabantse koeien staan op stal. Dat komt omdat er veel grote veehouderijen zijn, verklaart onderzoeker Cor Pierik van het CBS op omroepbrabant.nl: “Hoe groter het bedrijf, hoe kleiner de kans op weidegang. Brabant heeft veel grote bedrijven. In Brabant is er per koe minder ruimte en gras dan in de rest van Nederland.”

Koe in de wei, bron: Pixabay.com

Koe in de wei

 

Melkquotum

In 2012 werd in het Convenant Weidegang afgesproken dat het percentage weidegang niet verder mocht dalen. Sindsdien is het redelijk gelijk gebleven. Maar vorig jaar werd het melkquotum afgeschaft. Daardoor mogen boeren meer melk produceren en is het aantrekkelijk om nog meer koeien te houden. Het is dan ook zeer de vraag of het in de toekomst lukt om de afspraken na te komen, meldt Omroep Brabant.

Zorgen en optimisme

De Brabantse Milieufederatie maakt zich veel zorgen over de trend van schaalvergroting. De Land- en Tuinbouworganisatie deelt de zorgen, maar is optimistischer over de toekomst. Kees Romijn van de LTO tegen Omroep Brabant: “Boeren worden diep in hun hart ook blij als ze hun koeien in de wei zien. Afgelopen jaar is de daling tot stilstand gekomen, als je kijkt naar het aantal bedrijven dat koeien buitenzet. Dit ondanks het melkquotum en de enorme toename van koeien. Ik weet dat dit niet alles zegt over het aantal koeien, maar toch vind ik het een prestatie.”

Meer betalen voor weidemelk

In opdracht van Milieudefensie voerde TNS-NIPO in december vorig jaar een consumentenonderzoek uit. 84% van de ondervraagden vond het (heel) belangrijk dat koeien in de wei lopen. 71% zei meer te willen betalen voor een pak melk als de koeien meer in de wei staan.

Lees meer op omroepbrabant.nl >

 

Foto’s: Pixabay.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.