Column Hendrik Hoeksema (ZLTO): Meer boeren in Brabant!

Hendrik Hoeksema, programmaleider transitie bij ZLTO, schreef een column voor FoodUp! Wat hij wil? Meer boeren. En vooral blije boeren.

Hendrik Hoeksema, programmaleider transitie bij ZLTO

Steeds maar méér willen hebben is uit de tijd, hoor en lees ik steeds vaker. Ik begrijp uit diverse publicaties dat de huidige bewoners van deze aarde opgegroeid zijn met de gedachte dat alles kan en mogelijk is. Dat zij vooral steeds méér willen.

Dat dit in ieder geval leidt tot onaanvaardbare vormen van keuzestress is één ding. Maar laten we eerlijk zijn: in tijden van dramatische klimaatveranderingen moeten we nadenken over minder. Minder vliegen, minder energie gebruiken, minder eten, minder kleding kopen en minder koffie drinken.

Van sommige dingen krijg je natuurlijk nooit genoeg. Daar wil je juist wel meer van. Meer liefde, meer luisteren naar elkaar, meer onderwijs, meer werkgelegenheid en meer begrip. Dat zijn altijd de eenvoudigste punten in bijvoorbeeld de campagne van een politieke partij. Wie wil dat nu niet. Ik wil aan dat rijtje iets toevoegen. Ik wil meer boeren in Brabant! En ik denk dat u dat ook wilt.

Meer boeren in Brabant! Intensieve boeren, biologische boeren, klimaatboeren, bodemboeren, natuurinclusieve boeren, kringloopboeren, gangbare boeren, zorgboeren, jonge boeren, zij-instroomboeren, hightechboeren en vooral blije boeren.

Net als eerder in de techniek en in de zorg hebben we het beroep van boer namelijk langzamerhand zo onaantrekkelijk gemaakt dat elke dag het animo daalt om er überhaupt nog aan te beginnen. Als jij met je kinderen aan de keukentafel zit, zou je ze dan nog een agrarische opleiding aanbevelen? Door de regels zie je het bos niet meer, de benodigde administratieve vaardigheden zijn inmiddels van academisch niveau, de roep om meer dierenwelzijn, meer natuur, meer schattige kleine boerenerven (wie wil dat niet?) krijgt steeds meer ruimte. Elke dag meer verwarring en minder duidelijkheid.

Dat moet echt anders. Ik wil meer boeren. Om samen gezond voedsel op een gezonde manier te produceren. Om samen duurzame energie te produceren. Om ons platteland levendig te houden. Voor meer kinderopvang op de boerderij, meer schoolklassen die leren waar eten vandaan komt, voor meer recreatie in het groene buitengebied, voor meer biodiversiteit. Wie wil dat niet?

Ja, natuurlijk moeten er dan zaken anders dan nu. Boeren en tuinders zijn al lang de fase voorbij dat het blijft bij daarover praten. Zij werken daar al lang aan. Alleen de beeldvorming is blijven hangen in een oud tijdperk. Van grondgebondenheid in de melkveehouderij tot nul-emissiestal, van steeds minder gewasbescherming tot klimaatslimme akkerbouw.

Wat zou het toch mooi zijn als we allemaal zouden zeggen in 2019: we willen meer boeren in Brabant!

Hendrik Hoeksema, programmaleider transitie bij ZLTO

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. frank van den dungen

  DE BOERDERIJ VOORBIJ
  Hendrik,
  Meer boeren in Brabant. Is dit een wanhoopsoffensief? Of toch een kerstwens? Mooi van je dat je héle achterban blij en gelukkig wilt maken. Dat je van alles, tegen de wind in, tóch nog meer wilt, kan ik niet echt rijmen met mijn idee van je missie als programmaleider transitie. Maar wees eerlijk. Realistisch is het niet. Diep in je hart weet jij dat ook wel. Want de managers van de mega- en gigastallen in de intensieve veehouderij vallen al lang niet meer in de categorie boeren. De industriële veehouderij is de boerderij voorbij. Ze zitten nog op het platteland. De grond is er goedkoper. Je mag er meer uitstoten. Er is minder toezicht. Maar veefabrieken horen thuis op een industrieterrein. Ze hebben geen binding met het platteland. En het draagvlak onder de bewoners wordt bij elk schandaal kleiner. De industriële intensieve veehouderij hoort thuis op bedrijventerreinen, dichtbij een haven en logistieke knooppunten. Het voer komt immers van heinde en verre. De productie is grotendeels bestemd voor de export. De arbeidskrachten komen steeds vaker van over de grens. En wij zitten nu vooral met de ellende. Want die blijft hier: stank, ammoniak, gezondheidsrisico’s, fijnstof en steeds meer mest die ergens op het platteland verdwijnt. Omdat bijna niemand dat bruine goud nog wil hebben. Zelfs niet met geld erbij.
  MEER = MOORDENDE CONCURRENTIE
  Je wilt méér boeren in Brabant. En je geeft aan dat je denkt dat wij dat ook willen. Dat klopt. Maar wij willen dan wel échte boeren: grondgebonden, circulair, liefst in de buurt van biologisch, met of zonder zorgtaken, maar in ieder geval met liefde voor hun vak en aandacht voor hun omgeving. En om die boeren blij te maken moet het roer om. Zelfs bij de ZLTO. Want met nog méér intensieve veehouderijbedrijven, wordt de race-to-the-bottom feller, de moordende concurrentie tussen de veehouders onder elkaar heftiger en moet er nog meer tussen regels en kosten door gelaveerd en gemarchandeerd worden om nog rendabel te kunnen ‘boeren’. En daarbij neemt de maatschappelijke tegenwind tegen de industriële veehouderij steeds toe in kracht.
  MINDER = BETER PERSPECTIEF
  Hendrik, laat deze fata morgana los. Neem afstand van dit kamikaze-pleidooi voor alsmaar méér. Luister naar je gezond boerenverstand. Lees om je heen. De Trouw-enquête geeft een helder beeld van wat boeren willen. Boeren worden niet blij op de route met steeds meer technologie. Op de smalle snelweg naar een ‘Boerderij zonder Boer’ is er plaats voor steeds minder boeren. Boeren zullen pas weer blij worden als de veestapel krimpt. Dat biedt een beter perspectief. Dan neemt het overschot en ook de overlast af. En dan kan de regeldruk ook omlaag. Bovendien is er met minder beesten meer kans op een eerlijke prijs voor een eerlijk product. Als je daar je ambitie op richt, zul je ons naast je vinden. Want ook wij willen blije boeren. Maar wel échte. Boeren mét een binding met hun grond, met hun dieren, met hun omgeving en met hun klanten.

  Frank van den Dungen
  Brabants Burgerplatform

 2. Huub Dormans

  Mooie bijdrage Hendrik. Een oproep die ik van harte ondersteun en aanbeveel.
  Kijk weer eens eerlijk naar de waarde die boeren (kunnen) toevoegen , dan ga je deze prachtmensen van zelf waarderen!

 3. Johan Vollenbroek

  Dit kan alleen op voorwaarde dat LTO vanaf nu stelling gaat nemen tegen alle industriele intensieve veehouderij, mega en giga stallen, zoals bv NGB,
  dat zie ik nog niet gebeuren….

 4. Loes

  Jammer dat de nieuwe regelgeving van provincie Brabant geen bestaansrecht meer geeft aan kleinschalige biologische bedrijven. De manier waarop ik graag zou boeren lijkt een sprookje geworden

 5. Leo Ceelen

  Goede bijdrage Frank van den Dungen. Wanneer valt bij ZLTO het kwartje?

 6. Piet van Bavel

  Hendrik ik vind het nobel dat je dit wenst en goed dat je daar zo in het openbaar voor op komt. De tijd is rijp het roer moet om. Jammer dat er de laatste jaren erg veel mis is gegaan ten koste van de ondernemers die een behouden koers hebben gevaren. Deze bedrijven worden afgeslacht door de ondernemers met grootheid waanzin. Daar is in mijn beleving maar een oplossing voor. Wie zich boven gemiddeld wil manifesteren in zijn bedrijf ontwikkeling moet zich ook bovengemiddeld in spannen om zich maatschappelijk te verantwoorden. Dit wil zeggen dat iedereen of je nu landbouwer of burger bent het als prettig ervaart of je nu naast de bio-industrie of een regulieren agrarische ondernemer woont. Het is zelf zo dat de bio-industrie daardoor meer wisselgeld zal moeten betalen voor de goed wil. En tijd van nog groter afgestraft zal worden met meer maatschappelijke inspanning. Hierdoor krijgen we de boer weer terug wat we willen.

 7. Theo van Schaijk

  en nu.. Hendrik. Mooie collum Ik krijg er een fijn gevoel van. Blije boeren , burgers, buitenlui, waw, Wat Als Werkelijk- de zlto een definitieve keuze maakt? Wat-Als..Werkelijk Hendrik Hoeksema meer in de openbaarheid treedt?