Crowdfunding voor kleinschalige, mobiele slachterij

Realisatie van een mobiele slachterij, om op kleinschalige bedrijven varkens te kunnen slachten. Dat is het doel van de crowdfundingcampagne ‘Tot het einde op het erf’ die een paar weken geleden is gestart.

Hoe goed een veehouder ook voor zijn dieren op het bedrijf zorgt, voor de slacht is vervoer nodig. Dat levert dieren altijd stress op. Slachten op de boerderij, in hun vertrouwde omgeving, bespaart de dieren deze reis naar het slachthuis. Daarnaast maakt het directe verkoop aan consumenten mogelijk en komt het de kwaliteit van het vlees ten goede. Voor de dieren én de kleinschalige bedrijven zelf zou een mobiele slachterij daarom een mooie oplossing zijn.

Ervaringen met mobiel slachten

In onder meer de Duitsland, Frankrijk, Finland, Zweden en Oostenrijk is al ervaring opgedaan met een rijdende slachterij. In Nederland is Slachthuis Dokkum begin dit jaar bij wijze van proef gestart met een mobiel slachthuis voor koeien. Koeien worden levend gekeurd door de dierenarts en op locatie verdoofd of geschoten en verbloed in de wagen. Pas dan gaan ze naar de slachterij in Dokkum. Het mobiele slachthuis is daarnaast inzetbaar bij runderen die altijd in de vrije natuur hebben geleefd. Vervoer vanuit een natuurgebied levert deze dieren te veel stress op. Ook in België wordt onderzoek gedaan naar mobiele slacht.

Duurzame veehouderij

Bionext is ervan overtuigd dat mobiel slachten een belangrijke bijdrage kan leveren aan duurzame veehouderij. Daarom heeft Bionext met een aantal partners, waaronder INNOHOW, een proefproject opgezet om ervaring op te doen met een verrijdbare slachterij voor varkens. Denk bijvoorbeeld aan praktische zaken als de inrichting van de wagen en de planningen. Ze gaan daarnaast metingen doen naar dierenwelzijn, voedselhygiëne en vleeskwaliteit. Tijdens de proef zal worden samengewerkt met varkenshouders die bijvoorbeeld een vleesverkoop aan huis hebben.

Eén van deze ondernemers is weidevarkenshouder Ben Bruurs uit Baarschot. Bruurs is betrokken bij een project van de Landbouw Innovatie Campus en legde eerder al uit waar je als kleinschalige varkenshouder tegenaan loopt bij de slacht. Lees dit bericht (link opent in nieuw tabblad).

Crowdfunding

Om zo’n mobiele wagen voor de slacht van varkens te kunnen laten bouwen en ze een rustiger einde te geven, is in totaal 150 duizend euro nodig. Via crowdfunding hopen de projectpartners samen 55 duizend euro op te halen.

De mobiele slachterij moet aan dezelfde eisen voor voedselveiligheid en hygiëne voldoen als een klein slachthuis. Daarmee is gegarandeerd, dat mobiel slachten hygiënisch is. Voor het vlees van dieren die op de boerderij zijn geslacht, komt ter zijner tijd een logo.

Waardig leven, waardig einde

Ook in andere sectoren is belangstelling voor de mogelijkheid van slacht op eigen erf. ‘Wij hebben een biologisch melkveebedrijf. Het zou mooi zijn als deze mobiele wagen ook bij ons zou kunnen komen. Dat bespaart onze koeien ook veel stress’, schrijft één van de donateurs op de website van de crowdfundingcampagne. Onder de donateurs zijn ook flexi- en vegetariërs. Als de dieren na een waardig leven dan toch geslacht moeten worden, dan graag een waardig einde, is samenvattend de reden van hun donatie.

Ook de Barth Misset Stichting en Landbouw Innovatie Noord-Brabant steunen de campagne Tot het einde op het erf (link opent in nieuw tabblad).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.