Een dagje geen vlees is gewoon lekker

"Als je één dag geen vlees eet bespaar je een maand douchewater. Een week zonder vlees staat gelijk aan de CO2-uitstoot van 114 autokilometers. Minder vlees eten doet er dus toe." Maar het is ook gewoon heel lekker, vindt Isabel Boerdam. Vanaf 5 maart organiseert ze de Week Zonder Vlees.

“Tijdens mijn studententijd merkte dat ik een andere visie op vegetarisch eten had dan veel mensen om mij heen. Voor mij is vegetarisch eten heel lekker, creatief en gezond. Het is goed voor jezelf en de wereld om je heen. Dit heeft niets met geitenwollensokken te maken. Ik denk dat het echt een eetpatroon is dat veel mensen zal verrassen.”

Isabel Boerdam.

Isabel Boerdam werd op haar 9e vegetariër, toen ze zich realiseerde dat de koe in de wei dezelfde was als de koe op haar bord. 5 jaar geleden richtte ze de blog De Hippe Vegetariër op. Een boek volgde. Nu is ze de drijvende kracht achter de Nationale Week Zonder Vlees, die op 5 maart begint. Niet met als doel heel Nederland vegetariër te maken – “helemaal niet zelfs”. Wel wil ze iedereen laten genieten van een dagje minder vlees.

Vlees is een sterke gewoonte

In België vond afgelopen jaren zes keer de populaire campagne ’40 Dagen Zonder Vlees’ plaats. Nergens in Europa daalde de vleesconsumptie de afgelopen tijd zo sterk als bij onze zuiderburen. In Nederland loopt het nog niet zo vlot. Ja, 67% van alle Nederlanders is flexitariër en eet minimaal één dag van de week geen vlees (Vegamonitor Natuur & Milieu, 2016). En 45% van de Nederlanders vindt elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. Maar in 2016 is de vleesconsumptie na een paar jaar dalen juist weer gestegen. “Een stukje vlees op ons bord behoort blijkbaar tot één van de sterkste gewoonten in ons voedselconsumptiepatroon.”

Bewust maken en verrassen

Minder vlees eten of een vleesloze dag moet gewoon worden, gelooft ze. En mensen moeten zich gaan realiseren dat ze er echt een verschil mee maken: “Er is weinig dat zo’n effectieve besparing oplevert voor het milieu als minder vlees eten.”

Verrassen is de sleutel, denkt Isabel. Ze wil mensen uit hun comfortzone halen: niet voor de makkelijke oplossing kiezen en het vlees gewoon maar weglaten. “Ik weet zeker dat als mensen vegetarisch eten een kans geven, het veel lekkerder en makkelijker is dan ze dachten. Ik hoop dat iedereen iets ontdekt wat zo lekker is, dat hij of zij op lange termijn een of twee dagen in de week geen vlees blijft eten.”

Ook een vleesloze week proberen?

Van 5 tot en met 11 maart word je uitgedaagd om geen vlees te eten. Je krijgt daarbij praktische handvatten: een magazine met tips, een Vegetarische Restaurantweek en een groter vegetarisch aanbod bij verschillende bedrijven, universiteiten en pompstations. De Nationale Week Zonder Vlees wordt gesteund door 53 partners, waaronder 9 retailers, food- en non-food-bedrijven.

Kijk hier voor meer informatie en schrijf je in >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.