De Peel zoekt ondernemers voor analyse reststromen

Benieuwd hoe jij als agrarisch ondernemer kunt zorgen dat je reststromen slim worden hergebruikt? Innovatiehuis de Peel zoekt ondernemers die de gratis Materialenscan willen doen, om zo te ontdekken welke grondstoffen er in de aanbieding zijn.

Eetbaar papier van aardbeien, veevoer van wortelschraapsel of je bedrijf verwarmen met de restwarmte van de buurman. Het zijn allang geen futuristische voorbeelden meer. ‘Helaas worden veel reststromen nog alleen gezien als afval’, zegt Liza Simons, projectmanager Agro bij Innovatiehuis de Peel. ‘Maar dat kan over een aantal jaar zomaar anders zijn. Misschien is het wel een waardevolle brandstof of de basis voor een volgend product. Dat is niet alleen slim vanuit duurzaamheid, het levert je ook financieel wat op door minder afvoerkosten.’ De overheid streeft ook naar circulariteit, binnen en buiten de landbouw.

Platform voor reststromen

Het gratis platform indusym.nl wil bedrijven helpen bij de transitie naar een circulaire economie. Het online platform is ontwikkeld in samenwerking met de TU Eindhoven. Via het reststromenplatform kunnen bedrijven reststromen aanbieden of reststromen van anderen gebruiken. Liza: ‘Zie het als een virtuele marktplaats. Een mooie manier om bedrijven met elkaar in verbinding te brengen.’

Waar gaat het plastic van jouw hooibalen nu naar toe?

Gratis materialenscan reststromen

Voordat je als bedrijf die reststromen kunt inzetten, heb je alleen eerst inzicht nodig in welke reststromen er voorhanden zijn. Innovatiehuis de Peel wil agrarische ondernemers daarbij gaan helpen en biedt een gratis materialenscan aan. Liza: ‘Vaak zijn er voor de hand liggende reststromen, denk aan pallets of landbouwplastic. Maar daarnaast zijn er nog tal van andere reststromen te benoemen: van banden tot medicijnen.’

Voorbeelden van agrarische reststromen: plastic, papier, pallets, glas, oude machines en werktuigen, pakkentouw, vloeistoffen, afvalwater, reinigingsmiddel, mest, verpakkingsmaterialen, medicatie, kratten, zaagsel, stro, banden, rubber, oud ijzer en textiel, puin, olie, zand, asbest, buizen, hekwerk.

De scan is bedoeld voor ondernemers in de melkveehouderij, de varkenshouderij, de pluimveehouderij, de vollegrondteelt en de glastuinbouw. Het levert je als deelnemer inzicht op, en alle scans samen voor de verschillende sectoren en de Peelregio als geheel, waar weer praktische tips en initiatieven voor hergebruik uit kunnen volgen.

Beweging

Liza: ‘We hopen met deze scan iets in beweging te zetten. Als je eenmaal weet wat voor reststromen je hebt, kun je er ook over na gaan denken op welke manier je ze kunt hergebruiken.’

Aanmelden

Ben je actief in een van de genoemde sectoren in de Peel en wil je je inschrijven voor de gratis materialenscan? Neem dan contact op met Liza Simons, lizasimons@innovatiehuisdepeel.nl.

Actief in een andere sector? Op indusym.nl kan iedere ondernemer zijn of haar grondstoffen en reststromen in database zetten om aan te bieden, of zelf zoeken naar interessante materialen. Ook een scan is mogelijk.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.