De populariteit van crowdbutching

'Koop een Koe', sameneenkoekopen.nl. Of toch liever een varken? Crowdbutching: we kunnen er niet meer omheen. Waarom is het zo populair? “Mensen het verhaal vertellen, dat maakt crowdbutching tot een succes”, geloven veehouders Inge en Johnny van Raak.

Crowdbutchings-organisaties timmeren landelijk aan de weg. Met succes: crowdbutching is hip. Het idee: je koopt samen met andere mensen een koe. Pas wanneer het hele dier is verkocht, gaat het naar de slacht.

Makkelijk en verantwoord

Je moet even ruimte maken in de vriezer, maar los daarvan is crowdbutching lekker makkelijk: je bestelt vanachter je pc en krijgt binnen een paar weken je vleespakket thuisbezorgd. En het voelt verantwoord: iedereen krijgt hetzelfde pakket – dus evenveel goede als minder populaire stukjes vlees – en er gaat niets verloren. Bovendien lopen de koeien van de meeste crowdbutchers veel buiten en krijgen geen preventieve antibiotica ingespoten.

Vee, bron: Pixabay.com

Koeien in de wei, bron: Pixabay.com

Transparantie

Alle crowdbutching-aanbieders zeggen transparant te zijn, en willen de consument vertellen waar het vlees vandaan komt. Maar als je vanuit Brabant niet helemaal naar Baambrugge (Koop een Koe) of Twente wil rijden (sameneenkoekopen.nl), moet je het doen met een verhaal op papier en in beeld. Transparantie anno 2016.
Wie zoekt, vindt echter ook dichter bij huis adresjes om een stukje koe te kopen. Bijvoorbeeld bij de familie Van Raak, die midden op de Brabantse Kempen in Hooge-Mierde 200 dikbil-koeien houdt.

Lief en leed delen

Eerste aanleiding om met crowdbutching te beginnen, was de prijs, vertelt Inge van Raak: “Dat was een paar jaar geleden. De supermarkten begonnen zo te stunten met vlees. Kunnen we een deel van ons vee dan niet op een andere manier verkopen?, dachten we.”

Maar ook voor Van Raak blijkt de transparantie een even grote drijfveer. “Als je mensen hoort over dierenleed, dan kunnen ze zo cru zijn over boeren. Terwijl ze helemaal niet weten hoe het er aan toe gaat. Dat frustreert. Daarom organiseren we rondleidingen en zijn mensen altijd welkom om te komen kijken. We hebben een boerderijwinkeltje en een glamping (voor luxe camperen, red). Glampingasten zien de dagelijkse gang van zaken, wanneer we voeren, hoe vaak we de dieren zien. Maar ook lief en leed: hoe we tevergeefs proberen om een te vroeg geboren kalfje er doorheen te halen.”

Ook niet-biologisch is heerlijk, eerlijk vlees

De boodschap: gangbaar is niet perse verkeerd. Net als de landelijke crowdbutching-organisaties, werkt de familie Van Raak niet biologisch. “Mensen denken dat biologisch beter is, maar onze koeien lopen ook veel buiten en ook wij zijn aan veel regels gebonden. Koeien worden nou eenmaal ziek, net als mensen. Dan geven wij ze, in strikt overleg met de dierenarts, medicijnen. Pas na drie maanden mogen ze dan naar de slacht.” De dieren hebben inmiddels wel een keurmerk, maar anders werken doet de familie niet.

“Het loopt best goed”, besluit Inge. “We kunnen maandelijks een koe slachten. Mensen uit de buurt, uit Brabant, weten ons goed te vinden via mond-op-mond-reclame. Dat blijft toch het belangrijkste denk ik, dat mensen weten dat ze (h)eerlijk vlees krijgen.”

En ook voor de prijs hoef je het niet te laten. Een pakket (gemiddeld 12 kilo) koop je voor €10,95 per kilo. Je kunt het dan vers komen ophalen op de boerderij, met een lekker bakje koffie en eventueel een rondje in de stal . Zie: kempenvlees.nl of bel 06-15 04 23 51 voor meer info.

Deel een koe - coupon

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.