Diermeel in veevoer: EU wil eerst controle

Het moet weer mogelijk worden diermeel te gebruiken in veevoer, vindt LTO. Het is beter voor de gezondheid van het dier, en het maakt ons minder afhankelijk van geïmporteerde soja. Maar Europa wil niet af van het verbod zolang er geen goed controlesysteem is.

Het gebruik van diermeel in veevoer is sinds 2001 – de BSE-crisis – verboden. De sector vindt het hoog tijd om diermeel nu weer toe te staan. VVD-Europarlementariër Jan Huitema kaartte dit eind vorig jaar al aan. Het gaat dan om gebruik van diermeel in het voer van niet-herkauwers, zoals varkens en kippen.

Kip

Kip, bron: Pixabay.com

Efficiënter dan verbranden

Een terugkeer van diermeel zou grote voordelen hebben vindt de sector. Eric Hubers (vakgroep Pluimveehouderij LTO Nederland) zei onlangs nog: “Diermeel bevat waardevolle aminozuren die perfect passen in een rantsoen voor kippen. En met diermeel worden we minder afhankelijk van de import van soja. Nu wordt diermeel verbrand of gebruikt voor de productie van kunstmest: veevoer is een veel efficiëntere bestemming.”

Pikgedrag

Bij leghennen heeft diermeel nog een bijkomend voordeel: het vermindert de aandrang van kippen tot pikken van stalgenoten, aldus Hubers. “Vanaf september 2018 mogen in Nederland snavels van leghennen niet meer behandeld worden. Diermeel in het rantsoen kan tegen die tijd een bijdrage leveren aan dierwelzijn.”

Europa wil eerst opsporingstechnieken

Maar Europa wil eerst vertrouwen krijgen in controlesystemen en opsporingstechnieken om kannibalisme te voorkomen (diermeel van een dier verwerkt in het voer van dezelfde soort). Die technieken om onder meer DNA te identificeren worden nu ontwikkeld. Het onderzoek naar varkens is nagenoeg afgerond, maar voor pluimvee zal dit nog een aantal jaar duren.

Lees meer op de website van LTO of op pigbusiness.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.