Durf-te-vragensessie kringlooplandbouw helpt jonge boeren verder

Tijdens het lichtkunstfestival GLOW organiseerden FoodUp! Brabant en het BAJK een durf-te-vragensessie over kringlooplandbouw voor jonge boeren. Daar bleek duidelijk behoefte aan.

Geheel in het thema van GLOW – Shadows and lights – gingen de deelnemers op 12 november met elkaar in gesprek over de kansen en uitdagingen van kringlooplandbouw. Ook dachten ze na over wat er mogelijk is op het gebied van circulair ondernemen.

Durf-te-vragensessie vergroot slagingskans

Onder begeleiding van Juul Martin, een begeleider van vele durf-te-vragensessies, legden jonge boeren hun probleem voor aan de groep en stelde daarbij een vraag. Aan de anderen het verzoek om hun kennis, ideeën en netwerk te delen om de jonge boer te helpen met zijn probleem. Een zeer makkelijk, maar vooral effectieve manier om dingen te laten lukken.

Starten met insecten kweken

Eén van de eerste vragenstellers was Mike. Hij wil misschien insecten gaan telen, voor humane consumptie of als diervoer. De pioniers op dit gebied houden echter de deuren dicht. Mike wilde dus graag tips en adviezen over hoe hij zijn eigen insectenkwekerij kan starten. De groep wees hem op de basiscursus insecten kweken van HAS hogeschool en adviseerde om stage te lopen bij een insectenkwekerij, de certificaten te halen die nodig zijn voor het telen van insecten en op te trekken met ondernemers met dezelfde interesse om kennis te delen.

Hoe word mijn bedrijf circulair?

Stefan vroeg zich af hoe groot de kringloop rond zijn bedrijf moet zijn. Hij wil varkens en kippen houden en zijn bedrijf graag circulair maken. Maar hoe zorgt hij ervoor dat alle stromen (producten en reststromen) worden gebruikt? De groep had al snel als eerst advies goed na te denken over de combinatie van varkens en kippen en mogelijk gebruik te maken van twee locaties. Daarnaast  gaven de boeren tips als: breng alle stromen in kaart, zoek verbinding met de plantaardige sector en andere partners als insectenkwekerijen, ga de samenwerking aan met mensen met dezelfde ambitie, en zoek een regio of gemeente die op zoek is naar jouw initiatief. Een andere goede tip was de samenwerking zoeken met biobased bouwondernemingen om de reststromen om te zetten in waardestromen.

Tekening die Korneel Jeuken tijdens de sessie maakte

Belang van groot netwerk

Ook Dirk-Jan wilde graag een eigen bedrijf starten. Hij ziet veel mooie initiatieven groeien in Nederland en wil deze graag combineren. Zijn vraag aan de groep was: hoe kan ik de spin in het web worden van de Nederlandse agrifoodsector? Dat kan alleen met een groot netwerk, vertelde gedeputeerde Anne-Marie Spierings, ook aanwezig bij de sessie. Je bent nog jong, daarom kun je aan belangrijke mensen vragen of je een dag mag meelopen, adviseerde ze. Andere tips en adviezen waren: jezelf kenbaar maken (bijvoorbeeld door een online platform te starten om je missie te delen, mond-tot-mondreclame), een adresboek bijhouden, achterhalen welke kennis bij welke organisatie zit, achterhalen waar je kracht ligt (zelfonderzoek doen). Juul merkte op dat mensen je zullen onthouden als je hen echt iets kunt geven waar ze iets aan hebben: investeren door te geven.

Behoefte aan vervolg

De durf-te-vragensessie liet zien dat er behoefte is aan een vervolg waarin we verder nadenken over wat kringlooplandbouw precies is en hoe de jonge boeren aan de slag kunnen met kringlooplandbouw.

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.