Duurzaam boeren op voorwaarden van burgers

Het Brabantse Beerze Boeren Collectief is genomineerd voor de jaarlijkse ZLTO initiatiefprijs. Het idee achter deze coöperatie van boeren en burgers? Burgers investeren in landbouwgrond in het stroomdal van de Kleine Beerze, en die wordt vervolgens door de boeren duurzaam bewerkt.

landcooperatie beerze

Boeren en burgers bepalen samen het beheer in Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze. Foto: Monique Leesberg.

Burgers en boeren bepalen samen het beheer

In oktober gaat hij officieel van start: de Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze. Zes boeren uit het stroomdal van de Beerze namen het initiatief. Het idee? Burgers kopen grond, boeren mogen die pachten en duurzaam beheren. Samen met de boeren bepaalt de coöperatie hoe de gronden beheerd worden: met oog voor een beter milieu, duurzaam bodembeheer, een mooier landschap, het bevorderen van de biodiversiteit en het verbeteren van het contact tussen boer en burger. “We proberen agrarisch rendement en natuurontwikkeling met elkaar te verenigen”, vertelt een van de Beerzeboeren. “Denk aan de manier van maaien en inzaaien. We kiezen bijvoorbeeld niet voor aardappelen of aardbeien, omdat die relatief veel bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Ook de maïsteelt blijft beperkt, omdat je daar 2 à 3 maanden niet overheen kunt kijken.”

Gezamenlijke achtertuin

De wensen vanuit de coöperatie worden heel serieus genomen. “Als de leden bijvoorbeeld meer willen doen voor bijen, dan maken we bredere bloemenranden. De mensen moeten echt het gevoel hebben: dit is onze achtertuin, waar we gezamenlijk iets moois van maken”. Het blijft natuurlijk wel landbouw, dus het moet wel rendement opleveren. Dat dwingt de boeren om het gesprek aan te gaan, om uit te leggen waarom ze iets op een bepaalde manier doen. Dan vind je ook vaak begrip. En dat is meteen het hogere doel van het project, het dichter bij elkaar brengen van boeren en burgers.

“Als de leden bijvoorbeeld meer willen doen voor bijen, dan maken we bredere bloemenranden. De mensen moeten echt het gevoel hebben: dit is onze achtertuin, waar we gezamenlijk iets moois van maken”

Steeds meer grond kopen

Het project is een initiatief van zes boeren uit het Beerzedal. Het streeknetwerk Huis van de Brabantse Kempen ondersteunt het project en heeft gezorgd dat via de provincie grond beschikbaar wordt gesteld die ooit werd aangekocht voor natuurontwikkeling. In eerste instantie worden die gronden gehuurd, maar met het kapitaal dat de coöperatie opbouwt kan in de loop van de tijd steeds meer grond worden aangekocht.

Voorbereidingen in volle gang

Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Er is een concept-businessplan. Er is een website in aanbouw. Er wordt een bestuur opgericht met mensen uit het gebied, die nuttige kennis en expertise hebben. Zoals een ondernemer met een groot netwerk, mensen met juridische en financiële kennis. En natuurlijk worden er leden geworven, bewoners van het gebied die de toekomstige eigenaars gaan worden. Het plan is om in oktober de formele samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

Win-win-win

En dan moeten ook de certificaten aan de man gebracht worden! Vanwege de lage rente is zo’n certificaat een prima alternatief voor een spaarrekening. Maar de maatschappelijke winst is misschien wel veel groter dan het financiële rendement. Op een bijeenkomst van de coöperatie zei iemand: “ik wil vier certificaten, voor al mijn kleinkinderen een. Zodat die straks kunnen genieten van dit gebied.” En dat is uiteindelijk waar het om gaat. Als de coöperatie echt van start gaat, als je echt kunt laten zien wat er gebeurt, kan dat het enthousiasme enorm aanwakkeren! In 3 tot 5 jaar is de grond eigendom, is de prognose.

Binnenkort meer info op http://www.dalvandekleinebeerze.nl/

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.