Duurzame Troonrede: nieuwe winstdefinitie en rebelsheid nodig

Een totaal nieuwe winstdefinitie, die ecologische en sociale waarden meeneemt en uitgaat van de werkelijke kosten. Daarvoor pleit Volkert Engelsman van Eosta, importeur en distributeur van biologische groenten en fruit in Europa in de Duurzame Troonrede van dagblad Trouw. Dat vraagt een trendsettende minderheid, enige rebelsheid en afschaffing van perverse financiële prikkels.

Engelsman voerde afgelopen jaar de Duurzame 100 aan Trouw aan. Hij is oprichter en directeur van Eosta, het grootste import- en distributiebedrijf in biologische groenten en fruit in Europa. Op 4 september publiceerde Trouw zijn Duurzame Troonrede, in aanloop naar Prinsjesdag.

Werkelijke kosten

In een portret van Trouw in 2017 zei Engelsman al dat het huidige economische systeem failliet is. ‘Duurzaam ondernemen zou gaan over people, planet en profit. Maar de bottom line is altijd de winst.’ Op je vrachtwagen schrijf je af, op de bodem die je gebruikt niet, gaf hij als voorbeeld. Ook consumenten krijgen de werkelijke kosten van voedselproductie niet te zien.

Een weeffout in de economie noemde Engelsman het in het interview. In zijn Duurzame Troonrede pleit Engelsman dan ook voor een totaal nieuwe winstdefinitie, waarin ook waterkwaliteit, bodemvruchtbaarheid, CO2-uitstoot, en welzijn en inkomen de producent is meegenomen. Er moet een nieuwe economie ontstaat, waarin ecologisch en sociale waarden zijn opgenomen in de welvaartsdefinitie.

Kraamkamers voor verandering

‘Om daarbij te helpen, moeten we kraamkamers voor verandering creëren, cocreatie zoeken en prototypes bouwen. Verandering gaat nooit uit van een volgende meerderheid, maar altijd van een trendsettende minderheid met een gedeelde visie. Daar is een zekere rebelsheid voor nodig waartoe ik graag wil oproepen’, aldus Engelsman in Trouw. De transitie kan volgens hem versneld worden door een inniger samenwerking tussen de duurzaamheids- en financiële sector, om zo perverse prikkels uit het marktsysteem te halen. ‘Anders blijft het dweilen met de kraan open.’

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.