‘Emotie is ook een smaak’

In alle openbare bibliotheken is deze maand het gratis boek ‘Je bent wat je leest’ te krijgen. Het biedt afwisselende verhalen, inzichten en tips. Zo pleit topkok Pierre Wind voor opnamen van emotie in het rijtje smaken zout, zuur, bitter, hartig, metaal en zeep, en leer je eikeltjestofu maken.

De openbare bibliotheken en het CPNB geven sinds 2006 in november een speciaal boek gratis weg. ‘Nederland leest’, heet de actie. Doel van deze actie is om mensen aan de hand van dat boek met elkaar in contact te brengen. Om het publieke debat aan te jagen en mensen te verbinden.

Thema voeding

Dit jaar staat voeding centraal, een onderwerp met maatschappelijke en persoonlijke invloed. Zonder eten ga je dood, stelt Ronald Giphart al in het eerste hoofdstuk nuchter vast.

‘Je bent wat je leest’ is speciaal voor deze maand geschreven, rond de thema’s koken, cultuur en lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie en milieu. Giphart verzorgt het voorgerecht, Joël Broekaert, Rossanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw en Pierre Wind de hoofdgerechten.

Culinaire dwarsheid

Om met de laatste te beginnen: in ‘Culinaire dwarsheid’ vertelt Wind over waarom hij vindt dat zout, zuur, bitter, hartig, metaal en zeep. Eten is emotie en voer voor alle zintuigen, aldus Wind.

Leer proeven

Culinair recensent Joël Broekaert blijkt het een doorn in het oog dat onze beleving van vlees compleet is losgekoppeld van de productie ervan. ‘We moeten meer van vlees gaan houden. U moet verdomme eens een keer leren proeven!’, aldus Broekaert. Zijn geheimtip: eet wangetjes. En microbioloog Herzberger laat je kennismaken met het wonder dat gist heet.

Tussendoor zijn er boekentips, stellingen en favoriete recepten. Wist je dat rond 1500 een kerkelijk verbod was dat stelde dat je 150 dagen per jaar geen vlees mocht eten? Of dat je van eikeltjes tofu kunt maken? En dat thee een heel goede basis is voor cocktails zonder alcohol om maaltijden te begeleiden?

Genoeg reden om de bibliotheek nog snel even binnen te lopen. Het boek is er trouwens met meerdere voorkanten. Smaken verschillen tenslotte.

Junioreditie: Graaf Sandwich

Sinds 2016 heeft Nederland Leest ook een Junioreditie. Deze editie is speciaal gemaakt voor basisschoolkinderen van 10 tot 14 jaar (groep 7 en 8 van de basisschool en jaar 1 en 2 van de middelbare school). Vanwege het thema Voeding is dit jaar gekozen voor Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden van Jan Paul Schutten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.