Eten uit de printer

Geen uren meer achter het fornuis, maar eten uit de 3D-voedselprinter. Toekomstmuziek, maar de ontwikkelingen gaan snel. In Eindhoven wordt nu zelfs een Europees kenniscenter 3D-printen opgericht.

Een 3D-voedselprinter kan vanuit een aantal basisingrediënten voedsel maken. De huidige printers doen dat door ingrediënten te mengen en laagjes te printen.

Eten op maat

Dat kan voordelen bieden. We kunnen bijvoorbeeld efficiënter gebruik maken van grondstoffen: voor vlees uit de printer hoef je bijvoorbeeld geen koe meer groot te brengen, maar kun je eiwitten gebruiken uit algen.

Ook kun je je eten afstemmen op je wensen: een andere smaak, vorm of textuur bijvoorbeeld. Een maaltijd met meer calcium voor baby’s, een eiwitrijkdieet voor sporters of een extra dosis vitaminen voor de zieken. Alles in precies de goede hoeveelheid.

En: de voedselprinter biedt mogelijkheden voor totaal nieuwe smaken en structuren.

Al (bijna) op de markt!

Verschillende technologen en bedrijven werken aan de 3D-voedselprinter, en simpele modellen zijn al (bijna) op de markt.

Zo kun je met de Magic Candy Factory (eind 2015 verschenen) fruitgums naar je eigen kleur, smaak en vorm printen. (Voor één snoepje heeft de printer overigens wel 5 minuten nodig.) Met de Bocusini-printer (begin 2016) kun je al een bescheiden aantal gerechtjes printen, waaronder aardappelpuree, marsepein en groentemoes.

Pasta printen behoort al tot de mogelijkheden. Foto: ter illustratie, Pixabay.com

Pasta printen behoort al tot de mogelijkheden. Foto: ter illustratie, Pixabay.com

Nederland goed op weg

TNO is ook al ver op weg met de 3D-voedselprinter. Naast chocolade, koekjes en merengue kunnen de printers ook al pasta en hartige knabbels maken. TNO print nu zo’n tien tot twintig volledige maaltijden per uur.

Bovendien gaat TNO samen met het High Tech Systems Center van de Technische Universiteit Eindhoven een Europees kenniscenter oprichten rond 3D-printen. Voedsel wordt één van de focusgebieden. Binnenkort doen in het centrum 7 promovendi onderzoek, bij TNO werken nu al circa 30 mensen op dit gebied.

Eerst nog verbeteren

Uiteindelijk is het de bedoeling dat we echt thuis ons voedsel kunnen printen. Wel is er eerst nog een aantal verbeteringen nodig. De voedselprinters zijn nog erg langzaam. En de structuur van het eten laat nog wel eens wat te wensen over.

Kijk voor meer over 3D-voedselprinters op scientias.nl

Kijk voor meer informatie over het kenniscenter op tue.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.