Even voorstellen: stagiaire Sacha Wijffelaars

FoodUp! Brabant heeft weer een nieuwe stagiaire: Sacha Wijffelaars. Ze is 20, woont in Eindhoven en komt van hogeschool Fontys in Tilburg. En ze heeft iets met Spaans, ontdekten we.

Je bent derdejaars van de opleiding International Lifestyle Studies aan Fontys. Kun je wat vertellen over deze opleiding en jouw link met FoodUp?

‘Je leert er over trendwatching en leert kijken naar hoe de maatschappij verandert en waarom, nieuwe concepten bedenken en nadenken over hoe de toekomst eruit gaat zien, in 2030 of 2050. Zelf vind ik het interessant om naar de toekomst van voedsel te kijken. Ik wilde dan ook graag een stage op het gebied van food doen, in een team werken en iets maatschappelijks te doen. Bij FoodUp! Brabant krijg ik de kans om dit te ervaren.’

Sacha Wijffelaars

Aan welke projecten werk je bij FoodUp?

‘Voor mijn stage ben ik op dit moment bezig met drie projecten. Ten eerste een prijsvraag rond het lekkerste schoolplein. Dat idee is nog volop in ontwikkeling, en daar mag ik invulling aan helpen geven. Het is gekoppeld aan het project Schoolpleinen van de toekomst. De andere twee zijn gekoppeld aan onze Landbouw Innovatie Campus. Ik ben daar om te beginnen betrokken bij het realiseren van een onderwijsmodule voor boeren. Hoe zorg je dat boeren die module willen volgen? Daar heb ik bijvoorbeeld al boeren voor geïnterviewd. Het leerde mij dat je zo’n module dan niet met iets moet gaan opleuken, wat toeters en bellen toevoegen. Je moet zorgen dat het aansluit op waar ze mee bezig zijn, op hoe ze in hun werk staan. En duidelijk zijn over de inhoud.’

En het derde project?

‘Dat is meedenken met een jonge boer, Martijn van Overveld, ook vanuit de Landbouw Innovatie Campus. Martijn verbouwt aardappels, maar is ook aan het experimenteren met groenten met een andere smaak of kleur dan normaal. Zoals radijsjes in verschillende kleuren en smaken – rood, paars, oranje – en geteeld in verschillende grondsoorten – wat ze een andere smaak geeft. Ik houd me vanuit FoodUp! bezig met de vraag waar zijn markt zit, zijn doelgroep, wat het concept kan zijn. Er is meer dan verkoop aan restaurants. Er zijn bijvoorbeeld ook jongeren die veel geld aan eten uitgeven en bewuste keuzes rond voedsel maken. Misschien hebben die ook interesse in zijn producten.’

Als trendwatcher in spe, wat zie jij voor trends op het gebied van food?

‘Ik denk dat mensen minder vlees gaan eten. Het bewustzijn dat vlees eten slecht is voor het milieu groeit. Ook zie je steeds meer alternatieven voor vlees. Zo zijn er nu ook zeewierburgers. Ook de ontwikkeling van kweekvlees gaat door. Ik was dit jaar op de expositie Meat the Future in het CUBE design museum in Kerkrade. Die ging ook over kweekvlees. Nu wordt dat vlees gemaakt van één cel van de koe. Ze stelden daar de vraag: als we dat straks kunnen met één cel van de mens, vlees kweken, gaan we dan ook mensen eten? Gaan we kannibalen worden? Ik vind het interessant om daar zo over na te denken, over voedsel van de toekomst. En verder denk ik dat we meer offline zullen gaan zijn en vaker elkaar live gaan treffen.’

Heb je naast food en de toekomst nog andere interesses?

‘Salsadansen! Dat vind ik echt een heerlijke manier om even aan het dagelijks leven te ontsnappen. Ik ga twee keer per week naar een club om te dansen, met veel mensen. Heerlijk om zo even fysiek bezig te zijn. Ik ben ook bezig Spaans te leren. En ik houd van fotografie. Ik fotografeer nu vooral de natuur, familie en onze hond, maar wil me graag ergens in specialiseren. Daar ga ik me in mijn minor mee bezig houden: ik heb de kans gekregen om een half jaar in Mexico een fotografiestudie te doen! Dat valt mooi samen met mijn liefde voor salsa, ja. En dat ik al begonnen was met Spaans is ook handig.’

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.