FoodUp! werkt samen met Cingel College en Prinsentuin College aan nieuwe mbo-opleiding

Twee mbo-scholen in Breda ontwikkelen met steun van de Landbouw Innovatie Campus van FoodUp! en ZLTO Breda gezamenlijk een nieuwe opleiding die aansluit bij de voedseltransitie: Food & Future. ‘We zien dat er vraag is naar een opleiding op het gebied van voeding, duurzaamheid en gezonder leven.’

‘Deze studenten worden de ambassadeurs van een gezonde leefstijl en een circulaire en duurzame maatschappij’, zegt Emmy Bakker. Ze is directeur van het Cingel College en het Prinsentuin College in Breda. Dat zijn de twee scholen die samen de nieuwe mbo-opleiding ontwikkelen – een unicum voor de scholen. Food & Future start in augustus 2019.

Remco Beekers (ZLTO Breda), Veerle Slegers (FoodUp! Brabant/LIC) en Emmy Bakker (Cingel en Prinsentuin College) ondertekenen de gezamenlijke afspraken.

Horeca meets groen

Het Cingel College is een horecavakschool, de Prinsentuin een groene vakschool. ‘We hebben daarom alles in huis voor zo’n opleiding’, aldus Carola de Kanter. Ze is culinair specialist, gaf jarenlang les op het Cingel College en houdt zich tegenwoordig bezig met de ontwikkeling van duurzaamheidsbeleid van ROC West-Brabant, waar beide mbo’s onder vallen. En dus ook met de ontwikkeling van deze gezamenlijke opleiding.

De Kanter: ‘We willen graag voorop lopen met ons onderwijs en aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen. Een opleiding die zich richt op gezondheid, duurzaamheid en circulariteit is er nog niet in Nederland. Op voorlichtingsmarkten merken we al veel belangstelling en de eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen.’

Brede opleiding

De opleiding is er bijvoorbeeld voor jongeren die wel bezig willen zijn met voeding maar niet per se kok willen worden, zich bezig willen gaan houden met voorlichting over gezonde voeding, productontwikkeling en -kwaliteit en advisering. Een brede opleiding dus die kijkt naar de hele keten; van milieu en wetgeving tot marketing. En dus ook een rol kunnen hebben in de transitie van de agrofoodsector.

De nieuwe opleiding sluit ook aan op het algemene beleid: de school biedt veel gezonde voeding aan. De Kanter: ‘We willen dat gezondheid en duurzaamheid in het DNA van onze studenten komt. Ze gaan zelf ook op een gegeven moment uit huis en zelf koken, het is belangrijk dat gezond en duurzaam dan al op hun printplaatje staat.’

Foto: Louise Cohen (CC BY 2.0)

Actuele vragen van bedrijven

De scholen willen graag meer vraaggestuurd gaan werken, zodat studenten ervaring krijgen met projectmatig werken en denken en bezig zijn met actuele vragen van bedrijven. Studenten gaan zo veel zelf ontdekken en de diepte in gaan, leren samenwerken en leren van elkaar, onder begeleiding van een docent. Het sluit ook aan bij de manier van werken in het hbo en vergemakkelijkt doorstroming.

De Landbouw Innovatie Campus gaat helpen om de contacten met boeren en andere ondernemers uit de agrofoodsector te leggen, en partners en gamechangers te vinden die wat voor de school en de opleiding van de jongeren willen en kunnen betekenen. Om te zorgen dat er relevante vraagstukken komen waar de studenten aan kunnen werken, om voor bewustwording en inspiratie te zorgen, en de samenwerking met het hbo te verstevigen.

Enthousiaste docenten

Van docenten vraagt het ook een omschakeling, erkent De Kanter, werken aan de voedseltransitie is voor hen ook nieuw terrein. ‘Maar we merken nu al dat ze nieuwe dingen ontdekken die ze in hun huidige lessen al toe kunnen passen, en krijgen vragen van docenten van andere scholen en opleidingen of ze niet bij ons kunnen komen werken.’

Van elkaar leren

De Kanter: ‘We hebben nu bijvoorbeeld een project ‘Van grond tot mond’ lopen. Studenten die een opleiding volgen tot kok, bakker, veeteler of plantenteler bijvoorbeeld vertellen daarin elkaar letterlijk waar ze mee bezig zijn en waarom. Studenten krijgen daardoor ook meer respect voor elkaar en wat ze doen, en leren van elkaar. Als we naar een circulaire economie willen zonder afval, dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met van elkaar leren.’

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.