Gaan algen Nederland veroveren?

Voor wie graag weer eens wat nieuws uitprobeert: er ligt nu een algenburger in de schappen bij Jumbo. Weer eens wat anders. En nog gezond ook: “Popeye zou anno 2016 zijn blikje spinazie gegarandeerd inruilen voor een algenburger”, schrijft producent Damhert.

Algenburger, bron: Jumbo

Algenburger, bron: Jumbo

Goed voorbeeld doet volgen

De insectenburger van Jumbo kenden we al. Nu komt daar dus een nieuwe vleesvervanger bij: de algenburger. De supermarktketen wil vooral klanten maximale keuze bieden. Mariska Bergmans van Jumbo: “Het aanbod wordt niet alleen uitgebreid als de klant daar om vraagt, we zetten ook vaak zelf dat stapje extra om klanten te inspireren. Rond algen zien we een trend in de Verenigde Staten, daar spelen we graag op in door als eerste supermarktketen ook een algenburger in het schap te leggen. Er is altijd een groep klanten op zoek naar nieuwe producten.”

Gezond voor mens én milieu

En er is wat voor te zeggen, algen in je dieet. In Amerika is het dus al helemaal hip (vooral als poeder door sapjes en shakes). De spirulina-alg is één van de oudste levende organismen ter wereld, maar wordt steeds vaker de groente van de toekomst genoemd. De algen zitten vol gezonds: eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. En ze zijn vrij gemakkelijk te telen: kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig, wel veel zonlicht en brak of zout water. “Experts schatten de productiecapaciteit van deze bijna onuitputtelijke voedingsbron tien tot twintig keer hoger in dan die van landbouwgewassen ”, aldus de Belgische producent Damhert.

In de smaak?

Kortom: algen passen in een gezond voedingspatroon en zouden zomaar eens een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomstige voedselvoorziening. Deze algenburgers, bovendien van Europese komaf, helpen ons wellicht op weg.

Of de algenburger in de smaak valt, moet de komende tijd uit gaan wijzen. De algenburger is bij bijna alle filialen van Jumbo en online te koop. “Als veel mensen de algenburger kopen, kan het zijn dat er op termijn wordt gekeken naar uitbreiding van het assortiment. Maar we gaan eerst afwachten hoe dit product worden ontvangen door onze klanten.”

Meer lezen?

Ook in Nederland worden algen gekweekt. Op de website van Greenhouse Technology & Know-How vertellen de ondernemers van Algreen er meer over.

Of kijk op de websites van Jumbo en Damhert.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.