Green Deal: Natuurinclusief werken wordt onderdeel onderwijs

Natuurinclusief denken en handelen - waarbij de natuur zo goed mogelijk benut wordt in en rondom het boerenbedrijf – wordt een vast onderdeel in het lesprogramma van groene opleidingen. Dat is op 16 januari vastgelegd in de Green Deal natuurinclusieve landbouw in het groene onderwijs.

Docenten en onderzoekers van vmbo, mbo, hbo en wo gaan in een Landelijke Onderwijscirkel Natuurinclusieve Landbouw samenwerken aan ontwikkeling van kennis en onderwijs, en docenten scholen op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Daarnaast gaan onderwijsinstellingen en demo-leerbedrijven in verschillende regio’s meer samenwerken.

Ondertekenaars

Dat staat in de Green Deal die is ondertekend door 26 verschillende partijen. Dit zijn onder meer groene onderwijsinstellingen, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), universiteiten, provincies, boerenennatuur.nl en de ministeries van EKZ, IenW en LNV. Uit Brabant zijn in ieder geval de HAS hogeschool, ROC West-Brabant en AOC Helicon betrokken. De partijen spreken hiermee de ambitie uit om natuurinclusieve landbouw steviger te verankeren in groen onderwijs.

 

Transitie in onderwijs nodig

“Om de beweging naar andere vormen van landbouw te realiseren”, zei LNV-minister Schouten bij de ondertekening, “is niet alleen een transitie in de landbouwsector zelf nodig. Maar ook een transitie in het groene onderwijs en de manier waarop we de ondernemers en boeren van de toekomst opleiden.”

Uitwerking landbouwvisie

De Green Deal is een van de eerste concrete uitwerkingen van de landbouwvisie, die Schouten vorig jaar presenteerde. In die visie staat de ontwikkeling van kringlooplandbouw centraal. Ook pleit ze voor het meer verbinden van landbouw en natuur.

 

Lees ook: interview met Gijs de Bont, lid college van bestuur Helicon, over de Green Deal

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.