Herenboeren Land van Weert vinden locatie

De Herenboeren van Land van Weert hebben een locatie gevonden. Naar verwachting kunnen in het voorjaar van 2020 de eerste groenten de grond in.

Herenboeren Land van Weert is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Weert en Nederweert. Zoals alle Herenboerderijen waren ook zij op zoek naar een locatie. Aanvankelijk hoopte deze herenboerderij op landgoed Stillenoord een plek te kunnen vinden. De plannen bleken in de huidige vorm echter toch niet te passen binnen de wet- en regelgeving van de gemeente Weert.

Alt Weert

Een nieuwe zoektocht heeft echter resultaat gehad. Het wordt Alt Weert, een locatie ten zuiden van Weert, maakte de coöperatie afgelopen week bekend. Het gebied ligt ruwweg tussen de Van Goghlaan, Altweerterkapelstraat, Mastenbroekweg, Dijkerstraat en Grotesteeg.

Deze fraai gelegen, historische locatie is al eeuwenlang in gebruik als landbouwgrond gelegen op de ‘hellingen’ van het Eiland van Weert en maakte rond 1840 al deel uit van de overgangen van de landbouwgronden naar de woeste, onontgonnen gronden ten westen en zuiden. Meer informatie op de website van Herenboeren Land van Weert en in de nieuwsbrief van Herenboeren Land van Weert.

FoodUp! Brabant ondersteunt ontwikkeling herenboeren

Volgend jaar de eerste aardappeloogst bij Herenboeren Land van Weert?

Boer gezocht voor Herenboerderij Weert

De website meldt overigens ook dat ze in Weert nog op zoek zijn naar een boer: een agrarisch bedrijfsleider voor een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf. Hier gaat op natuurgedreven wijze onder meer groenten, fruit en vlees geproduceerd worden voor de Herenboeren. Dat zijn circa tweehonderd huishoudens die in deze boerderij investeren en als coöperatie gezamenlijk eigenaar zijn van hun kleinschalige Herenboerderij. In oktober start de nieuwe opleiding tot Herenboer, schrijven ze op Facebook.

Herenboerderijen in Brabant

Op dit moment telt Nederland twee draaiende Herenboerderijen: Wilhelminapark (tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel) en Groote Modderkolk op de Veluwe (Loenen, Gld). In Brabant zijn in verschillende gemeente al stichtingen of coöperaties opgericht voor de realisatie van een Herenboerderij: De Groote Heide bij Leende, Rijk van Dommel en Aa, Hart van Brabant (regio Tilburg) en Breda. Om het initiatief Herenboeren naar een hoger plan te tillen, is Boudewijn Tooren eerder dit jaar toegetreden tot het FoodUp!-team.

herenboeren wilhelminapark boxtel brabant steun foodup

Wilhelminapark kan nog groeien

Het Brabants Dagblad ging afgelopen op bezoek bij de Herenboerderij Wilheminapark. Hadden in de eerste jaren de leden zo’n 35 weken per jaar verse producten van hun eigen land, inmiddels is dat 46 weken. De Boxtelse coöperatie voedt nu zo’n vierhonderd monden, maar dat kunnen er vijfhonderd worden, aldus bestuurslid Douwe Korting in het Brabants Dagblad. Naast eerlijk, ecologisch, duurzaam en dichtbij huis voedsel produceren, is ook de sociale kant belangrijk. Zo geven leden van Wilhelminapark rondleidingen en organiseren gezamenlijke picknicks en workshops. ‘Wat de leden bindt? Hun levensinstelling. Ze kiezen voor een eerlijk product’, aldus Lia te Poel uit Esch in de krant.

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.