Hoe eerlijk moeten etiketten zijn?

Noodles Kip zonder kip: in de laatste uitzending nam consumentenprogramma Radar deze week een aantal ‘dubieuze’ etiketten onder de loep. De vraag: mag dit zomaar?

In de LiGA MilkBreak Aardbei zit 0,03% aardbeipoeder. Als dat poeder echte aardbei is, zoals de verpakking laat zien, dan komt dat overeen met 1 aardbei per 231 pakken liga. En in de Unox Good Noodles Kip zit geen kip maar aroma, hoewel er allemaal stukjes kip op de voorkant van de verpakking staan.

Ingrediëntenlijst moet kloppen met het plaatje

Mag dit zomaar, vroeg Radar aan professor Bernd van der Meulen, hoogleraar Recht en Bestuur aan de Wageningen Universiteit. Volgens Van der Meulen mag de consument niet op het verkeerde been gezet worden. De fabrikant mag de boel best een beetje mooi maken, maar de ingrediëntenlijst moet kloppen met het plaatje.

Hof oordeelt anders

Strikt genomen betekent dit dat de meeste verpakkingen juridisch gezien kloppen. Wel speelde vorige jaar een zaak rond een Duitse theeverpakking ‘Felix framboos-vanille avontuur’. De ingrediëntenlijst vertelde eerlijk dat er geen framboos of natuurlijk framboosaroma in de thee zit. Toch oordeelde het Europees Hof van Justitie: ‘De etikettering van een levensmiddel mag de consument niet misleiden door de indruk te wekken dat het een ingrediënt heeft dat het in werkelijkheid niet bevat.’

Minister Schippers van VWS heeft inmiddels een plan van aanpak aangekondigd: ‘eerlijke consumenteninformatie’.
Lees meer of bekijk de uitzending.

Bekijk de uitzending op de website van Radar >

 

Schap supermarkt

Schap in een supermarkt, bron: evelynlo. Pixabay.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.