“In voedsel kun je veel duurzaamheid kwijt”

Wat je eet heeft enorme impact op de wereld: klimaat, boereninkomen, dierenwelzijn, landschap en ga zo maar door. Juist daarom werkt Alfred van Mameren zo graag in het FoodUp! Brabant-team. Met de We Are Food-aanpak mag hij een jaar lang werken aan beter eten in Brabant.

“Ik werkte lang bij adviesbureaus, maar dan ben je een voorbijganger. Ik wilde graag langer betrokken zijn, resultaat zien en meer aan het stuur zitten, en zo ben ik bij de overheid terecht gekomen. FoodUp! is mij op het lijf geschreven doordat wij alles samen doen met externen en heel vaak actiegericht zijn in plaats van beleidsmatig.”

Alfred studeerde Land, Water & Milieumanagement aan de HAS. Dat verraadt een brede interesse en die heeft hij nog steeds. Vandaag gaat het over voedsel en daarin kan hij zijn ei helemaal kwijt. Moet hij morgen aan de slag met duurzame energie, dan doet hij dat met evenzoveel plezier. “Het hoeft niet per se voedsel te zijn, het gaat mij vooral om een stukje van de wereld verbeteren. In voedsel kun je heel veel duurzaamheid kwijt, echt impact maken.”

Cultuurverschillen

Namens FoodUp! Brabant werkt Alfred aan het themajaar European Region of Gastronomy. En dan vooral aan We Are Food, waarin we iedere maand een oplossing voor een ander voedselvraagstuk in het licht zetten.

Het is een luxe, vindt Alfred, om een jaar lang elke dag aan We Are Food te werken. Niet je aandacht versnipperen over heel veel projecten maar je volledig op één klus storten. Voor een aantal themamaanden bouwt hij mee aan het programma. In juni was dat bijvoorbeeld de Wereldburger-wedstrijd voor leerlingen van Het Hooghuis in Oss. Elk van die maanden laat zien hoe Brabanders zelf aan de slag zijn, en sommigen kunnen door onze support echt van de grond komen.

(lees verder onder de foto)

Het Wereldburger-project in juni, met helemaal links, iets op de achtergrond, Alfred.

Verder adviseert Alfred de gedeputeerde, organiseert hij de stuurgroep en onderhoudt hij contact met andere Europese regio’s die een food-jaar organiseren. Er is veel over en weer te leren. En je ziet cultuurverschillen. “Bijvoorbeeld het betrekken van scholen, dat doen andere regio’s bijna niet. Ik vind dat juist ontzettend belangrijk. Andere regio’s probeer ik er daarnaast van te overtuigen te werken aan een duurzamer voedselsysteem: Zuid-Europese landen kijken in het food-jaar vooral hoe ze met hun regionale producten en tradities meer toeristen kunnen trekken.”

Beter eten leeft

“Het is heel leuk om te doen, we hebben met het team veel plezier. Je ziet ineens hoeveel partijen bezig zijn met anders eten, van horecastudenten tot boeren, van bewoners tot de zorgsector. En kijk eens naar dat onderzoek van Trouw, de Staat van de Boer. Je ziet daarin veel van onze thema’s terug. We zijn bezig met iets dat echt leeft, dat verrast me nog steeds.”

En het netwerk groeit snel dankzij We Are Food, er ontstaan nieuwe samenwerkingen. “Het is gaaf als je bijvoorbeeld kijkt naar de Wereldburgerwedstrijd, dat zo’n school ineens een heel ander netwerk erbij krijgt. Zelfs vragen van over de grens. Dan denkt zo’n school: verrek, we zijn iets bijzonders aan het doen.”

Sneeuwbaleffect

Toch mag het We Are Food-jaar nog wel bij meer mensen in het vizier komen, vindt Alfred. En een bredere beweging worden. De bedoeling is om in ieder geval vijf themamaanden op te schalen in 2019.  “De kunst is om van bijvoorbeeld die ene school zoveel mogelijk scholen te maken. Een sneeuwbaleffect.”

Zodat uiteindelijk zoveel mogelijk mensen die nooit stil staan bij wat ze eten, nagedacht hebben over voedsel. Én daar iets mee gaan doen. Zoals die horecastudenten die voor We Are Food bij Brabantse boeren langsgaan en recepten maken; een project om lokale producten bij de horeca te krijgen. Alfred, met vertrouwen: “Het is een paar jaar afwachten of het echt geland is, maar de zaadjes zijn in ieder geval geplant.”

 

Brabant maakt deel uit van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastronomie en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen zetten. Binnen dit netwerk is Brabant in 2018 genomineerd als Europese regio van de Gastronomie. WeAreFood is daar de invulling van. Vanuit FoodUp! is Alfred van Mameren betrokken bij WeAreFood. We ondersteunen het project communicatief, met kennis en ons netwerk.

 

Biopic-Alfred-van-Mameren-01 Alfred van Mameren

bvmameren@brabant.nl

Tel. 06 55 68 65 38

Vernieuwend agrofood en toerisme, regio Noord-Oost Brabant

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.