Inspiratie uit Limburg: Beleeftuin in Maasduinen

Ondernemers uit de regio die in een beleeftuin hun producten en diensten aanbieden. Zo laat je toeristen zien wat in de omgeving geproduceerd wordt en hoe. Het idee kwam van een ondernemer uit de Maasduinen. Studenten gaven er handen en voeten aan. Mooi voorbeeld van net over de Brabantse grens.

beleeftuin-maasduinen

‘Iets doen’ met agrarische producten uit Maasduinen

Het begon met vasteplantenkweker Lucassen. Hij wilde iets met beleving en educatie rondom de agrarische producten die in de regio Maasduinen geproduceerd worden. Daar kwam Van der Valk Hotels en Restaurants bij, en de gemeente Bergen. Afstuderende studenten Bedrijfskunde en agribusiness van HAS Hogeschool Venlo gaven er handen en voeten aan. Zij werkten de afgelopen maanden aan een initiatief om de agrarische en toeristische sector dichter bij elkaar te brengen in de regio Bergen.

Beleeftuin brengt bedrijven samen

Het idee van de studenten is een beleeftuin, waar producten en diensten van verschillende bedrijven in de regio worden samengebracht. De kwekerij van Lucassen leent zich daar uitstekend voor. “Lucassen is een trots bedrijf. Zij willen graag laten zien wat ze doen”, vertelt HAS-docente Esther Vennekens. “In de zomer is de kwekerij net een soort Keukenhof, maar dan in de Maasduinen: zij hebben enorme velden met tuinplanten die bloeien voordat ze geoogst en verkocht worden. Het is geweldig om die te bezoeken.”

Laten zien wat je doet

De belevingstuin kan de toeristische sector een boost geven. De bedrijven kunnen er laten zien wat ze doen en bijvoorbeeld streekproducten verkopen of workshops aanbieden. Bezoekers ontdekken op een laagdrempelige manier wat er in de omgeving zoal geproduceerd wordt, en hoe. Ook Nationaal Park de Maasduinen wordt zo gepromoot. De studenten dragen met hun concept aan bij aan het verwaarden van het gebied. Hun ideeën over de beleeftuin vielen bij alle partners in goede aarde. Inmiddels doen al zo’n 20 enthousiaste bedrijven mee.

Bron: hashogeschool.nl >>

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.