Investeerders fastfoodketens willen minder antibiotica

Grote investeerders in de City van Londen roepen fastfoodketens in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië op de antibiotica in hun hamburgers en kipnuggets flink terug te schroeven. McDonald’s voert allang beleid rond antibiotica, zo zegt het bedrijf in een reactie.

Wat is het probleem?

De geldschieters (54 partijen met in totaal 1,4 biljoen dollar in beheer) stellen dat rond de 80 procent van alle antibiotica in de VS en circa 45 procent in Engeland wordt toegediend aan dieren in de veehouderij. Dat gebruik leidt tot een sterke toename van antibioticaresistentie, wat op den duur ook voor mensen levensbedreigend kan zijn.

Kip, bron: Pixabay.com

Kip, bron: Pixabay.com

‘Ketens hebben geen keus’

Volgens Jeremy Coller, oprichter van investeringsfonds Coller Capital, hebben fastfoodketens geen andere keuze dan gehoor te geven aan het verzoek van hem en zijn collega-investeerders. “De wereld verandert, antibioticagebruik staat steeds sterker ter discussie en consumenten bewegen steeds verder weg van industrieel voedsel. In onze rol als investeerder met verantwoordelijkheidsgevoel moeten we oog hebben voor zowel volksgezondheid als aandeelhouderswaarde. Dat is ook de reden waarom we voedselproducenten aanspreken.”

McDonald’s voert al beleid

McDonald’s Nederland staat neutraal tegenover de oproep en zegt al op verschillende manieren te werken aan het terugdringen van antibiotica in de veehouderij. “Zo monitort, controleert en reduceert McDonald’s in Europa sinds 2001 het gebruik van antibiotica voor kippen in onze productieketen”, aldus Eunice Koekkoek van McDonald’s Nederland desgevraagd in een reactie. “Ons beleid is om antibiotica uit te sluiten in de keten per 2018. Wij propageren een selectief en restrictief gebruik van diergeneesmiddelen. Ze mogen alleen worden gebruikt wanneer dieren ziek zijn of wanneer het noodzakelijk is voor de volksgezondheid. Het antibioticagebruik in Europa is daardoor de afgelopen jaren bij onze leveranciers drastisch gereduceerd.”

Nederland zet ook stappen

In Nederland was het antibioticagebruik nog vrij hoog, vergeleken met andere landen. Tussen 2009 en 2014 nam het gebruik wel met ruim 58 procent af, hoewel de daling in het laatste jaar duidelijk stagneerde, aldus het vorig jaar verschenen rapport van de Stichting Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDa). Wel worden er inmiddels, op initiatief van Nederland, stappen gezet om op Europees niveau antibioticaresistentie terug te dringen.

Lees de oproep van de investeerders in het Britse dagblad The Guardian >

Of lees meer over antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij of over de aanpak antibioticaresistentie op rijksoverheid.nl.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.