Kaas van regionaal veevoer

Kaasmaker Aurora lanceert 100% lokale Lentekaas. Deze kaas is gemaakt met melk van koeien die alleen maar Nederlands voer hebben gegeten.

De biologische boeren van Aurora zijn allemaal overgestapt op 100% Europees geteeld veevoer. Drie van hen gebruiken nu alleen nog veevoer uit Nederland. Daarvan is de Lentekaas gemaakt.

Lokaal veevoer duur?

Veel boeren willen wel overschakelen naar lokaal geteeld veevoer maar zijn bang dat het te veel geld kost. Boer Gerjo Koskamp van Boerderij Ruimzicht vertelt op de website van Milieudefensie: “Mijn advies is: gewoon doen. Angst staat te vaak in de weg. Als je een goed gevoel hebt bij een bepaalde ontwikkeling dan lukt het je om dit te realiseren. Zo boeren we al meer dan 10 jaar antibioticavrij. Sinds 2002 laten we de kalveren bij de koe en verloopt de scheiding tussen moeder en kalf vrijwel zonder stress. Dit pionierswerk heeft een hoop geld gekost, maar het geeft meer arbeidsvreugde. We laten zien dat het kan.”

Pilot Milieudefensie

De kaas is een pilot van Milieudefensie om te laten zien dat regionaal veevoer een haalbaar en duurzaam alternatief is voor Zuid-Amerikaanse importsoja. Door de sojateelt in Zuid-Amerika voor veevoer verdwijnt per jaar 1 miljoen hectare oerwoud. Terwijl de bodem in Zuid-Amerika verder verschraalt, kampen wij hier met mestoverschotten. Daarom stimuleert Milieudefensie de Nederlandse boeren om deze importsoja te verruilen voor lokaal geteeld veevoer.

Voor de Winterkaas (najaar 2015) werd nog deels gewerkt met soja uit Europa, nu is er dus 100% lokale kaas. De Aurora kaas is te koop bij Ekoplaza en in de webshop van Aurora.

Lees meer over de kaas op de website van Milieudefensie of op de website van Aurora.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.