Alle kinderen gezond leren eten

Kinderen laten beleven wat gezond en duurzaam eten is: dat is het doel van het programma Jong Leren Eten. Makelaars in elke provincie werken nu de opdracht uit. Brabantse makelaar Judith Piek gaat bevlogen aan de slag: “Wie gezond eet staat sterker in het leven.”

Liefde voor de natuur, een gevoel van verantwoordelijkheid voor de aarde, maar vooral hart voor mensen: dat is wat haar motiveert. Judith Piek werkte lang voor de GGD en is nu de kersverse Jong Leren Eten-makelaar in Brabant.

Het programma is opgezet door de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vanuit een groeiende zorg over ongezond eten en overgewicht bij kinderen. Jong Leren Eten combineert gezondheid & duurzaamheid, wit & groen. Kinderen leren: wat is gezond eten en wat is duurzaam eten? Vooral door beleving. Zien: waar en hoe wordt dit eten gemaakt? Proeven: hoe smaakt dat gezonde eten dan?

Foto: ter illustratie, Pixabay.com

Voeding is ook een taak voor school

Het programma richt zich op scholen en kinderdagverblijven. Is gezond eten eigenlijk wel hun taak? Een terechte vraag, beaamt Judith. “Het begint bij de ouders: voeding staat of valt met opvoeding. Vroeger zeiden scholen ook: dat is niet ons terrein. Maar je ziet dat er een omslag komt, want kinderen zijn gewoon veel op school en scholen voelen steeds meer een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze zien dat kinderen die gezond eten lekker in hun vel zitten, minder verzuimen en betere schoolprestaties leveren. Ik ben blij dat ze het oppakken. Als je gezond bent, van lichaam en geest, dan kun je alles aan.”

Bundelen en beter maken

Jong Leren Eten gaat in eerste instantie vooral het bestaande aanbod bundelen. Dat doet het programma samen met GGD-en, de programma’s Gezonde School en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) en de Natuur- en Milieueducatiecentra. Scholen en kinderopvang kunnen dan op één plek het complete plaatje vinden. “Er is al veel, van boerderijeducatie tot lessen over gezondheid en duurzaamheid. Scholen doen ook veel, maar het is niet altijd voldoende in samenhang. Ook de kwaliteit van de lessen verschilt. Smaaklessen bijvoorbeeld: die willen we op elke school wel. Maar sommige scholen doen al jaren zelf een eigen programma. Het is moeilijk om dat te veranderen. Maar je kunt wel met de school bespreken hoe hun programma in kwaliteit kan verbeteren. Zo maak je wat er is, sterker en beter.”

Jong Leren Eten sluit verder aan bij bestaande programma’s als JOGG en Gezonde School. “Er komen zo veel partijen op scholen af en scholen moeten al zo veel. Deze programma’s kennen ze al. De vraag van een school of kinderopvang is voor ons leidend, wij proberen ze wel te stimuleren. Dus als scholen vanuit Gezonde School al iets doen aan pesten of drankgebruik, dan proberen wij ze te prikkelen om in een vervolgfase ook voeding op te pakken.”

Samen met andere makelaars

Vier jaar de tijd hebben ze, zij en haar Brabantse collega-makelaar Wim Ruis. Zij is als GGD-er van de witte kant, hij vult haar aan als IVN-er van de groene kant. Maandelijks komen de makelaars van alle provincies wel bij elkaar, zodat ze niet allemaal zelf het wiel uit hoeven te vinden. En om doelen concreter te maken, hoopt Judith, zodat ze ook kunnen kijken of er straks resultaten behaald zijn.

Verandering is soms zo simpel

Want ze staat wel voor een enorme klus, weet ze. Verandering gaat langzaam. “We hebben de Gezonde Schoolkantine, waar de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Maar waarom bieden we überhaupt nog de ongezonde keuze aan?, denk ik dan. De lobby vanuit de industrie is helaas sterk. Maar ook leerlingen willen steeds gezonder, en steeds vaker ook hun ouders.”

En verandering kan soms heel simpel zijn. “Ik heb laatst stukjes kokos aan mijn dochter van 9 meegegeven, voor school. Ze liet het andere kinderen proeven, en allemaal vonden ze het lekker. Maar als bijvoorbeeld de juf of een ouder het had uitgedeeld, dan hadden ze het misschien wel niet willen eten. Vaak zijn ouders huiverig voor nieuwe dingen, geven ze het te snel op als een kind iets niet wil eten. Kom op, laat kinderen het zelf ervaren, het vaker proeven en de keuze maken, denk ik dan. Mensen die nieuwe dingen ervaren, groeien hiervan in vele opzichten.”

Judith en Wim verkennen tot de zomer hun netwerk en het aanbod. Heb je ideeën? Meld je bij Judith (j.piek@ggdhvb.nl) of Wim (w.ruis@ivn.nl).

Of kijk voor meer informatie op jonglereneten.nl of duurzaamdoor.nl

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.