Kom 13 oktober naar World Food Day in ’s-Hertogenbosch

Op zaterdag 13 oktober organiseert FoodUp! Brabant (namens de provincie Noord-Brabant) samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch, het ministerie van LNV en We Are Food dit jaar World Food Day in ’s-Hertogen-bosch, hét festival met workshops, talkshows, films, een streekmarkt en excursies die je laten zien waar ons dagelijks eten vandaan komt.

Provincie Brabant: We Are Food

Voedsel maken én beleven, daar is Brabant van oudsher groot en goed in. En wil dat ook blijven. Als European Region of Gastronomy geeft Brabant daarom dit jaar als eerste Nederlandse provincie invulling aan de voedselagenda van de toekomst. De provincie doet dat samen met AgriFood Capital met het initiatief: We Are Food. We Are Food laat de wereld in 2018 zien wat Brabant op het gebied van food te bieden heeft. Ook geeft het goede foodinitiatieven ondersteuning en een podium. Zo krijgt de foodsector een impuls, stimuleren we toeristisch bezoek en versterken we het imago van de Brabantse foodsector.

Tien maanden lang zetten we één actueel thema in de schijnwerpers. Van het aanpakken van verspilling, via producten van Brabantse bodem tot de laatste maand waar de Brabantse gastvrijheid centraal staat. Omdat gezond, eerlijk en voldoende voedsel een belangrijke rol speelt binnen onze provincie zijn we partner van World Food Day.

Ontdek hoe jij het verschil maakt

Na twee edities in Rotterdam en Ede, komt het landelijke evenement ter ere van wereldvoedseldag, World Food Day, op 13 oktober 2018 daarom naar ’s-Hertogenbosch. Om te beginnen is er een daverend programma om eten mee te vieren, zoals kookworkshops, excursies en een bruisende markt bij de Tramkade. Daarnaast vragen we in de talkshows en films ook aandacht voor de complexere vraagstukken zoals honger, migratie, klimaatverandering en gezondheid. Neem een kijkje achter de schermen van je eten en ontdek hoe jij het verschil maakt. Toegang tot World Food Day is gratis. Vraag vandaag nog online een gratis entreebewijs aan.

Thema: Data & tech

Dit jaar schenkt World Food Day extra aandacht aan het thema data en technologie. Kunnen techniek en data de wereld voeden? Er zijn onderzoekers, wetenschappers en visionairs wereldwijd die denken van wel. Er zijn tal van slimme data-analyses en technieken om gezond eten beschikbaar te maken in gebieden van schaarste, die tekorten voorspellen en beter boeren mogelijk maken. Toch is de honger vorig jaar voor het eerst sinds jaren toegenomen. En dat spreekt niet in het voordeel van alle nieuwe technologieën die ter wereld kwamen.

Worden data en techniek wel op de juiste plek en manier ingezet? Hebben de mensen die het echt nodig hebben toegang tot data en technologie? En is praten over data en techniek als de oplossing mogelijk ook een manier om de aandacht af te leiden van de echte oorzaken van honger? Tijdens World Food Day onderzoeken we samen met het publiek wat de potentie is van data en technologie. Ook stellen we samen de hamvraag: kunnen data en technologie bijdragen aan het oplossen van honger?

foto: Pixabay

Bewustwording

Wereldvoedseldag (16 oktober) is een internationale bewustwordingsdag die in 1979 in het leven is geroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor voedselzekerheid. In maar liefst vier landen (Somalië, Zuid-Soedan, Jemen en Nigeria) heerst op dit moment hongersnood. Daarnaast hebben vele mensen te maken met chronisch voedseltekort. Dat betekent dat een kleine miljard (1 op de 9 mensen) ’s avonds met een lege maag naar bed gaat. Gek genoeg zijn er in 2017 wereldwijd ruim twee keer zoveel mensen met overgewicht. Hoe kan het dat sommige mensen niet zeker zijn van een bord eten, terwijl anderen door voedsel worden overstelpt? Wat kunnen we er samen aan doen om deze ongelijkheid op te lossen?

Met World Food Day willen we in ieder geval één dag per jaar stilstaan bij deze grote voedselvraagstukken. Ook willen we zoeken naar oplossingen en mogelijkheden die we in Nederland hebben en wat wij kunnen doen om het voedselsysteem meer in balans te krijgen. Naast Nederland zijn er nog zo’n 150 landen die aandacht besteden aan wereldvoedseldag. Maar bijna nergens gebeurt dat met zo’n groot evenement als hier in Nederland.

Wanneer: zaterdag 13 oktober 2018, 11.00-18.00 uur

Waar: Tramkade, ’s-Hertogenbosch

Toegang: gratis, wel online een gratis entreebewijs aanvragen

Meer info en programma: website World Food Day

Hoe meer mensen meedoen, hoe leuker!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.