Kookwedstrijd voor kids zet lokaal voedsel in de spotlight

Voor je boodschappen altijd en alleen maar naar de supermarkt? Helemaal niet nodig: lekker en gezond eten haal je gewoon bij de boer uit de buurt! Dat is wat kinderen uit Noordoost-Brabant ontdekken in de kookwedstrijd Keukenbazen. Hun vrolijke enthousiasme tijdens Keukenbazen 2015 is reden voor editie nummer 2!

Keukenbazen is een initiatief van AgriFood Capital en werd in 2015 voor het eerst georganiseerd als onderdeel van de Dutch Agri Food Week. Het concept: teams van kinderen bedenken en koken een menu met producten van leveranciers uit de buurt. Het winnende team van elke gemeente gaat naar de Mega Live KookBattle om, gecoacht door een professionele kok, zijn menu voor gasten klaar te maken. En er zijn natuurlijk toffe prijzen te winnen!

Kinderen zijn het begin

Met Keukenbazen worden kinderen aangemoedigd samen op zoek te gaan naar lokale ingrediënten om daarmee te koken. Monique de Wit van AgriFood Capital: “Keukenbazen ontstond vanuit het idee: kinderen leren dat lekker en gezond eten ook gewoon om de hoek te koop is. Daarnaast willen we ze laten zien hoe leuk samen koken én samen eten is. Natuurlijk, kinderen doen thuis de boodschappen niet. Maar het begint wel bij kinderen. Je kunt ouders leren dat gezond eten belangrijk is, maar kinderen hebben nog een heel leven voor zich. En via hun enthousiaste kroost sijpelt onze boodschap ook wel door naar de ouders.”

Koken is vooral leuk

Steken de kinderen er dan ook daadwerkelijk wat van op? Het is in ieder geval altijd meegenomen dat ze in aanraking komen met de  voedselketen, vindt De Wit. “Neem de aardbeien met een plekje. Een groepje van vorig jaar vond het belachelijk dat die worden weggegooid en ging met minder mooie groenten koken. Je ziet dat ze leren: ook al is die komkommer hartstikke krom, hij smaakt nog steeds heel lekker.”

Keukenbazen aan de slag. Foto Jan Zandee, bron AgriFood Capital

Keukenbazen aan de slag. Foto: Jan Zandee, bron: AgriFood Capital

Maar de kinderen vinden Keukenbazen vooral heel leuk. “Ze waren vorig jaar echt ontzettend enthousiast. Ze moeten foto’s van hun gerechten opsturen, en je ziet alleen maar hele vrolijke, trotse kinderen. En op de finaledag werd keihard gewerkt. Ongelofelijk eigenlijk, dat ze er de hele dag zo goed de aandacht bij kunnen houden. Ook de lokale producenten en de koks vinden het leuk. Zelfs sterrenchef John Kocken uit Vught doet mee.”

Niet alleen voor keukenprinsen

Ook nu weer inschrijven dus! AgriFood Capital probeert zo veel mogelijk kinderen aan te moedigen, via ouders maar ook via andere kanalen. “Op sommige scholen is voedsel onderdeel van het curriculum, die willen deelname aan Keukenbazen wel organiseren als schoolactiviteit. En vorig jaar meldde zich bijvoorbeeld een team aan via de buitenschoolse opvang. Dus ook kinderen die thuis misschien minder in aanraking komen met koken doen mee.”

Keukenbazen is er dus voor alle kinderen, niet alleen voor keukenprinsen en -prinsessen. De menu’s zijn dan ook heel wisselend. “Van spaghetti bolognese en boerenkool tot haute cuisine, echt alles komt voorbij. Want stamppot kan ook heel lekker zijn. Teams worden ook niet alleen beoordeeld op creativiteit. Ook de smaak en gezondheid zijn belangrijk. En natuurlijk dat je lokale producten hebt gebruikt.”

Wie wordt de volgende SmaakBurgemeester van Nederland?

Vorig jaar ging Cuijk er met de hoofdprijs vandoor; trotse burgemeester Wim Hillenaar is nu het hele jaar ‘SmaakBurgemeester van Nederland’. Dit jaar strijden niet 6 maar alle 18 gemeenten van Noordoost-Brabant om de titel. “Ik hoop op weer veel enthousiaste kinderen en koks. Ik hoop op een leuke dag voor de deelnemers, maar ook op leuke gesprekken aan tafel thuis. En natuurlijk op een zinderende finale!”

Meedoen? Maak een team van 2 tot 4 kinderen van 10 tot 12 jaar, en stuur je menu uiterlijk 25 september in.  Wie weet ga jij tijdens de Mega Live KookBattle wel met de hoofdprijs – een kijkje achter de schermen bij een tv-programma van 24kitchen – naar huis!

Lees meer op keukenbazen.nl >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.