Leegstand biedt ook kansen

In 2030 staat naar verwachting een kwart van de boerderijen en schuren in Brabant leeg. Verloedering ligt op de loer. Maar er zijn ook kansen voor nieuwe, innovatieve invullingen van deze gebouwen.

Het aantal agrarische bedrijven in Brabant neemt af. In 2012 stond ongeveer twee miljoen m2 aan agrarische gebouwen leeg. Tot 2030 stopt nog 30% tot 40 % van de agrarische bedrijven. Een deel van de woonhuizen blijft in gebruik, een deel van de gebouwen vindt een nieuwe bestemming. Maar de resterende 4,2 miljoen m2 komt leeg te staan, verwacht onderzoeksinstituut Alterra.

Oude schuur, bron: Pixabay.com

Oude schuur, bron: Pixabay.com

Risico’s leegstand

Leegstand: het ziet er slecht uit, heeft risico’s voor veiligheid en volksgezondheid (asbest) en trekt criminaliteit aan. Ook heeft agrarische leegstand sociale gevolgen, omdat boeren soms een deel van hun pensioen in de panden hebben zitten.

Nieuwe oplossingen

Sloop is een deel van de oplossing. Maar daarnaast zoekt de provincie ondernemers, gemeenten en anderen die innovatieve ideeën hebben voor herbestemming. Zorg en recreatie kennen we al. Maar er zijn misschien ook concepten denkbaar op het gebied van duurzame energie, circulaire economie en nieuwe agrofoodconcepten. Algenteelt, insectenkweek, educatie, wat nog meer?

Lees het rapport (pdf), bekijk een filmpje van de provincie Noord-Brabant met gedeputeerde Erik van Merrienboer (Ruimte) of bekijk de infographic (pdf).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.