Leidt smart farming tot andere verhoudingen in de keten?

Meer ICT in de veehouderij – smart farming – maakt het boeren beter en makkelijker. Maar er kleven ook risico’s aan. Worden de boerderijen straks nog groter? En wat gebeurt er met de machtsverhoudingen binnen de keten? Het Rathenau Instituut deed een verkennend onderzoek en publiceerde ‘Digitalisering van dieren’.

ICT verovert langzaam de sector, en we verwachten er veel van. Helemaal automatisch kan een boer zien hoe het met de varkens, koeien en kippen in zijn stal gaat, én daarop inspelen. Dat betekent hogere opbrengsten maar ook meer verduurzaming en een beter dierenwelzijn.

Laptop, bron: Pixabay.com

Laptop, bron: Pixabay.com

Win-win, of niet?

Een win-winsituatie zou je denken. Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal. Want heeft een veehouder nog wel een band met zijn dieren als hij meer achter het scherm zit dan in de stal? En wat betekent dat voor dierenwelzijn? Ook is niet ondenkbaar dat ICT leidt tot verdere schaalvergroting en industrialisering. Dat betekent wat voor het beeld bij de consument.

Daarnaast voorspelt het Rathenau Instituut mogelijk andere machtsverhoudingen in de keten. Als een boer steeds meer een datamanager wordt, dan kunnen afnemers mee gaan kijken in de bedrijfsvoering en daar hun financiële voordeel mee doen.

Over het Rathenau Instituut

Het Rathenau Instituut doet onderzoek, publiceert over maatschappelijke effecten van nieuwe technologieën, en organiseert het debatten over vraagstukken en dilemma’s op het gebied van wetenschap en technologie. Zo probeert het instituut de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie te stimuleren. In 2016 het Rathenau Instituut dit onderzoek voort.

Download de publicatie op de website van Rathenau >

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.