LIB realiseert betekenisvolle innovatiestappen

Landbouw Innovatie Brabant (LIB) is in staat het verschil te maken in het realiseren van veranderingen in de landbouw. Dat blijkt uit een externe evaluatie van LIB, een gezamenlijk initiatief van de provincie Noord-Brabant en ZLTO.

De organisatie is zeer bedreven in het herkennen en in gang zetten van ‘small wins’. Dat concludeert hoogleraar bestuurskunde Katrien Termeer van Wageningen University & Research in haar analyse van Landbouw Innovatie Brabant 2015-2018.

Small wins

Small wins zijn geen klein bier, laaghangende fruit of papieren beloftes, maar kleine diepgaande veranderingen met tastbare resultaten voor direct betrokkenen; nieuwe praktijken met soms radicaal andere modellen, inzichten en waarden. Er zit energie in en potentie voor verdieping, verbreding en verspreiding.

Ze beperken zich ook niet tot technische innovaties maar zijn altijd verbonden met sociale innovaties. Ook schuren ze per definitie – zonder wrijving geen glans. De betekenisvolle stapjes kunnen uiteindelijk uitgroeien tot systeemverandering. FoodUp! Brabant is nauw betrokken bij het LIB en werkt in bijna al haar projecten op een vergelijkbare manier.

Projecten LIB

LIB bestaat sinds 1995. ‘We steunen jaarlijks zo’n 35 projecten van ondernemers in Noord-Brabant die bijdragen aan een duurzamere land- en tuinbouw en agrofoodsector in Brabant, andere verdienmodellen en nieuwe product-marktcombinaties’, vertelt Geert Wilms, secretaris van LIB en drijvende kracht. De afgelopen vier jaar waren bij LIB-projecten circa 750 bedrijven direct betrokken, bijna 2.500 ondernemers indirect, met een financiële spin-off van een factor 10.

‘Het LIB is de stille kracht die ondernemers aanmoedigt steeds op zoek te gaan naar innovatieve antwoorden op de vele vraagstukken en uitdagingen. Terwijl de problematiek rondom de landbouw steeds weerbarstiger lijkt te worden en soms mismoedig maakt, slaagt LIB er continu in om een positief perspectief te schetsen dat voorbij gaat aan luchtfietserij en gebaseerd is op concrete praktijken’, aldus de evaluatie.

Verandering kost tijd

Continuïteit is een cruciale factor. ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’, benadrukt Termeer. Wilms: ‘De ervaring leert dat innovaties zeker tien jaar nodig hebben om vaste voet aan de grond te krijgen. Je moet bedrijven kunnen blijven volgen en af en toe steun kunnen geven; met een platform, door het aanbieden van je netwerk, een advies of vervolgproject. Bij innovatie moeten steeds opnieuw hobbels worden genomen.’

‘Vergis je niet’, vervolgt hij, ‘de afgelopen twintig jaar is er op bedrijfsniveau in Brabant veel veranderd. Vroeger was het zoeken naar vernieuwers, nu zijn er honderden en bovendien steeds succesvoller.’

Kortere ketens

Trots is Wilms op vele initiatieven, bijvoorbeeld op het feit dat korteketeninitiatieven met bijzondere producten beter vorm krijgen en economisch iets veranderen kan. Zoals Boerschappen, dat in samenwerking met boeren producten met meerwaarde in de markt zet.

Voor de komende periode wil LIB verder werken, ook aan vernieuwde thema’s zoals klimaatverandering en circulaire economie: wat betekent klimaatverandering en kringlooplandbouw in de praktijk, hoe kun je daar gezicht aan geven, zodat boeren en burgers het meer gaan begrijpen en het zich eigen gaan maken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.