Na het enthousiaste verhaal over de Kipster op de grote inspiratiebijeenkomst van Eat This!, was er een aardige groep belangstellenden die dit wel eens met eigen ogen wilden zien.

Zo’n 30 deelnemers, naast boeren ook vertegenwoordigers van banken en waterschap, namen op 18 juni een kijkje op de boerderij waar de Kipster-eieren vandaan komen.

Initiatiefnemer Olivier Wegloop vertelde zijn verhaal. Hoe hij, ooit grote kippenboer, failliet ging en in loondienst ging werken aan onder andere het Rondeel-ei. En hoe het ondernemersbloed toch weer begon te kriebelen, maar hij het nu eens heel anders aan wilde pakken. In samenwerking met een jonge boer uit de buurt, een duurzaamheidsadviseur en iemand op het gebied van innovatieve marketing, ontwikkelden ze het Kipster-concept.

Met hulp van Wakker Dier

Opvallend was dat ze zich in het hol van leeuw waagden en in gesprek gingen met Wakker Dier en de Milieufederatie, om samen te bepalen hoe de ideale legkippenstal er uit zou moeten zien. Dat levert een ruime, lichte stal op met een grote uitloop en voldoende beschutting, omdat kippen nou eenmaal van oorsprong bosdieren zijn, en niet zo snel een open vlak op durven lopen.

Als kippenvoer kiest hij voor restproducten uit de voedingsindustrie, die door de lokale voerderfabriek tot kippenvoer worden gemengd. Ook vangt hij meer fijnstof af dan volgens de milieuvergunning verplicht is.

Gevolg: een ei, dat voor een mooie prijs via de Lidl wordt afgezet (en daar zo populair is dat het meestal uitverkocht is), en waar Wakker Dier reclame voor maakt: Wij worden blij van dit ei!