freitje precies bataat aardappel pastinaak jacob van den borne

Na het succes op de Dutch Design Week gaat Jacob van den Borne nu meer Frietjes Precies laten maken. Ook alle andere aardappels, bataten en pastinaken die hij dit jaar van zijn akkers met strokenteelt haalde, gaat hij laten verwerken tot friet.

Voor de Dutch Design Week liet hij 2 ton aardappelen, 2 ton bataten en 2 ton pastinaken tot friet verwerken. Ruim de helft van deze zesduizend kilo werd verkocht op de Dutch Design Week. Daar komt nu nog drie keer 10 ton bij. ‘Afgelopen dinsdag hebben we de laatste zoete aardappels gerooid’, vertelt Jacob van Van den Borne aardappelen.

Frietje Precies proefpakket

Op dit moment is hij bezig met het maken van starterskits voor potentiële klanten, een Frietje Precies proefpakket. Op de Dutch Design Week diende zich al een aantal kandidaten aan die het duurzame frietje willen gaan verkopen. ‘Daarnaast zijn we nu op zoek naar een goede prijsstelling, naar een prijs die ergens op gestoeld is.’ De verkoopprijs van 3,50 euro op de Dutch Design Week was wat dat betreft een introductieprijs. Een vergelijkbaar product is namelijk niet op de markt, voor een frietje van alleen zoete aardappel betaal je vaak al zo’n 6 of 7 euro, en van pastinaken maakt nog niemand friet. Laat staan in deze exclusieve mix met dit bijzondere verhaal. ‘We wilden ook ontdekken hoe mensen er überhaupt op zouden reageren.’

frietje precies overheid van nu foodup! brabant oogst

Kosten verwerking

Daarnaast liepen ze bij de eerste partij aan tegen bijzonder hoge kosten voor verwerking. ‘We waren te groot voor de kleine verwerkers, en te klein voor de grote jongens. We hebben hemel en aarde moeten bewegen om frieten te laten maken van mijn aardappels, bataten en pastinaken.’ Het lastige daarbij is dat hij eigenlijk wil dat de tussenhandel eruit gaat, dat niet de verwerkers de winst opstrijken na verkoop maar hij als boer zelf.

Door met strokenteelt

Het was voor Van den Borne overigens ook het eerste jaar dat hij zijn gewassen in stroken teelde. En daar gaat hij mee door. ‘Ik heb de ambitie om het in ieder geval vijf jaar te gaan doen. We hebben het ook maar direct groot aangepakt. Dan heb je meteen ook wat volume.’

De meeste percelen zijn inmiddels alweer klaar voor het volgende teeltseizoen. De bemesting voor volgend jaar is gebeurd, de groenbemesters zijn gezaaid. ‘En dan gaan we ook spaghetti telen’, lacht hij. ‘Durumtarwe dus, waar je pasta van maakt. Afgelopen jaar heb ik dat voor het eerst geprobeerd, en dat is gelukt. Dat was voor Belcampi, een Belgisch bedrijf dat pasta van eigen bodem wil maken, vijf telers hebben dat voor hen willen proberen.’ Mogelijk is er dus volgend jaar pasta van Nederlandse bodem.

Frietje Precies kwam tot stand in een samenwerking van Foodup! Brabant, precisielandbouwer Jacob van den Borne (Van den Borne Aardappelen), Stekelenburg Eventcatering en ontwerpbureau Ultra Ultra.