De pilot (voorjaar 2017) heeft z’n afronding met een publieke sessie (100 bezoekers) in de CHV Noordkade Veghel. Geen van de drie deelnemers blijkt uiteindelijk zelf te hebben geslacht. Een van de deelnemers geeft aan de slacht respectvol te gaan vieren met een BBQ, net als vroeger bij het slachtfeest. De eigen kippen gaan daarbij op het rooster.

Tijdens de bijeenkomst in Veghel gaan deelnemer Etiënne en zijn dochter in gesprek met bezoekers (hoofdzakelijk consumenten). Wat opvalt is wat het fokken van eigen vleeskippen met je doet. De betrokkenheid met het dier en zijn welzijn – ook al weet je dat je het gaat slachten – groeit enorm. Er ontstaat een innerlijke strijd tussen hechting aan het dier en datzelfde dier uiteindelijk opeten.

Alle deelnemers geven aan dat vlees door de Doe-Het-Zelf-kip een diepere waarde krijgt. Ze verwachten bewuster met hun vleesconsumptie om te gaan: minder vlees op een dag, mogelijk meer vleesloze dagen, hoogwaardiger (en duurder) vlees op de momenten dat ze wel vlees eten.