De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (landbouw) heeft op 3 oktober namens FoodUp! Brabant de eerste 100 procent bodemvriendelijke friet besteld met een boervriendelijke prijs: Frietje Precies.

Het Frietje Precies is een lekkere mix van aardappel, pastinaak en zoete aardappel (bataat). De Reuselse aardappelteler Jacob van den Borne teelt deze gewassen met behulp van drones, sensoren en gebruik van heel veel data. En met hulp van FoodUp! Brabant, het team dat van gedeputeerde Anne-Marie Spierings de ruimte krijgt om via productontwikkeling en vernieuwende concepten de landbouwtransitie te versnellen.

frietje precies ddw2019 dutch design week 2019

Frietje Precies op Dutch Design Week

Het Frietje Precies verbetert zowel de bodemkwaliteit als het verdienvermogen van de boer. De lekkernij is van 19 tot en met 27 oktober voor iedereen te koop op Foodcourt van de Dutch Design Week op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Kom proeven! Dagelijks verkrijgbaar tussen 11-20 uur.

Past in voedseltransitie

‘Door de teelt en de productontwikkeling past het Frietje Precies helemaal in de transitie naar een volhoudbare voedselproductie’, vertelt Spierings. ‘Biodiversiteit en bodemverbetering vormen de basis van het teeltplan. De teler trekt de bodem niet leeg maar voegt precies datgene toe waar de bodem behoefte aan heeft. En door de boer invloed te geven op zijn afzet houdt hij per aardappel, bataat en pastinaak meer geld over. Dat tikt op den duur aardig aan.’

Kom kijken op de akker

Je kunt Frietje Precies volgen op Facebook, Twitter en Instagram. En als je toevallig in de buurt bent, kun je natuurlijk ook een kijkje nemen bij de precisie-akker. Precies op de Vlaams-Nederlandse grens bij Reusel (kruising Postelsedijk/Reuselseweg-Grensweg). Op dit moment worden daar de laatste gewassen van het veld gehaald.

frietje precies strokenteelt

 

Frietje Precies kwam tot stand in een samenwerking van Foodup! Brabant, precisielandbouwer Jacob van den Borne (Van den Borne Aardappelen), Stekelenburg Eventcatering en ontwerpbureau Ultra Ultra.