De centrale vraag:

De landbouw natuurinclusiever maken en de bodemkwaliteit verbeteren, dat zijn twee belangrijke opgaven waar boeren voor staan. Maar zeker zo uitdagend is om consumenten via nieuwe, aantrekkelijke en lekkere producten de boer voor zijn inspanningen te belonen.

Wij van FoodUp! Brabant/Landbouw Innovatie Campus denken dat dat kan. Op een manier waarvan de boer en de bodem beter worden. Het resultaat is het Frietje Precies, dat we met teler Jacob van den Borne en ontwerpbureau Ultra Ultra hebben ontwikkeld. Op de Dutch Design Week (19-27 okt. 2019, Eindhoven) gaan we het aanbieden. Frietje Precies: een heel aardig frietje.

Conclusies tot zover:

Friet eten en tegelijk de bodem verbeteren? Dat kan! Frietje Precies is:

  • Een heerlijk frietje gemaakt van aardappel, bataat en pastinaak.
  • Verbouwd op een kleurrijke akker waar verschillende gewassen en bloemen elkaar in stroken afwisselen.
  • Bodemvriendelijk en met grote precisie geteeld door gebruik te maken van robots, drones, sensoren en heel veel data.

Kortom, friet waar de Brabantse boer, de Brabantse bodem en de Brabander zelf blij van worden!

  • De combinatie van precisietechnologie en strokenteelt leidt tot een nieuwe, natuurinclusieve landbouwmethode.
  • Deze kan toe met veel minder gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en water, terwijl de opbrengsten en bodemkwaliteit verbeteren.
  • In september/oktober komen de eerste precisiefrietjes van het land, voor verkoop op de Dutch Design Week (19-27 oktober 2019 in Eindhoven, dagelijks van 11-20u, vrije toegang).

Proces

Om de ontwikkeling van deze toekomstige vorm van akkerbouw een duw in de rug te geven, plaatste Foodup! Brabant de eerste bestelling. We vroegen Jacob van den Borne 10.000 porties Frietje Precies te telen om te verkopen op de Dutch Design Week.

BOEREN
  • Jacob van den Borne
  • Reusel
DESIGNERS
  • Ultra Ultra
  • Zaandam

INFORMATIE
Neem contact op met:

frietje precies

Ontdekstappen