Op initiatief van de boeren van Fides Farmily van de Landbouw Innovatie Campus wordt een escaperoom ontwikkeld met de dilemma’s van een boer als uitgangspunt.

 

‘Door spelers in de rol van een boer te laten kruipen, ervaren ze wat boeren meemaken en hoe lastig het is om in het huidige systeem te veranderen’, vertelt Pim Meijer. Hij werkt bij organisatieadviesbureau Twijnstra Gudde en is door de boeren gevraagd te helpen bij de ontwikkeling.

Meijer ontwikkelde eerder met succes escaperooms rond een politiek-maatschappelijk onderwerp. De eerste was er een die jongeren dichterbij de gemeentepolitiek bracht, en in drie gemeentehuizen enige tijd is gespeeld. Een tweede, voor de provincie Overijssel, ging over democratie en geschiedenis. Spelers ervoeren hierin de rol van de provincie. Deze escaperoom is inmiddels onderdeel van het vak burgerschap aan roc’s.

Ervaar wat boer meemaakt

In Fides Farmily werken innovatieve boeren samen aan ideeën die boeren helpen om het roer om te gooien. Maar dat kunnen ze niet alleen. Met de escaperoom willen ze politici en consumenten laten ervaren waar boeren mee te maken hebben. Wat ze dagelijks tegenkomen en wat de rol van partijen om hen heen is. Zie daar zelf maar eens uit te ontsnappen.

Meijer: ‘Om als boer een verandering van je bedrijfsvoering in gang te zetten, is eerst een mentale verandering nodig. Dat kost tijd, en dat mag ook tijd kosten. In de escaperoom willen we laten zien hoe boeren dat ervaren. Als boer overkomt je veel, er zijn veel factoren waar je geen invloed op hebt. Zie dan maar eens overeind te blijven.’

Gesprek

Sterk punt aan Meijers escaperoomconcept is de toeschouwer bij het spel. Dat is altijd iemand uit de groep over wie het spel gaat, wiens rol je speelt. In dit geval dus een boer. ‘Na afloop is daardoor een gesprek mogelijk tussen spelers en boer. Tegelijkertijd geeft dit boeren weer meer inzicht in wat consumenten en politici denken.’

In mei zou de escaperoom voor Fides Farmily klaar moeten zijn. Het idee is dat het spel dan op reis gaat door de provincie, om te spelen bij gemeentes of boerenbedrijven, en later dit jaar op het provinciehuis.