De boer die grootschalig pootaardappels teelt weet dat juist de kleintjes super lekker zijn, mits je ze oogst op een specifiek moment in het seizoen. Hoe kan hij dit verwaarden? Tijdens de Landbouw Innovatie Campus ontdekken we samen de verborgen kwaliteiten van boeren én onderzoeken we welke kennis nog mist.

De afgelopen maanden gingen ontwerpers samen met studenten aan de slag met vragen zoals die van de aardappelteler: wat kunnen we toevoegen aan een product zodat we het meer gaan waarderen? De ontwerpers kregen daarbij de opdracht: denk exclusief maar niet in financiële zin. Wel zoeken naar meerwaarde zonder dat het duurder wordt. De ideeën werden getest bij twee uitersten: mensen van een buurttuin in Tilburg – een sociale groep met vaak een minder grote portemonnee – en bij een groep hippe foodies.

Pieter de Boer, betrokken vanuit FoodUp! Brabant, blikt terug op het traject tot zover.

Even terug naar tweede publieke bijeenkomst

Het mooiste experiment op 2 februari, tijdens de tweede publieke bijeenkomst, vond hij het wortel-experiment, ook wel less is more genoemd. Twee groepen van vier mensen kregen wortels voorgeschoteld. De eerste vier – met uptempo muziek in hun oren – moesten snel hun wortel verorberen. De andere vier kregen de instructie: eerst kijken, dan eens ruiken, een likje, een klein hapje proeven. Twee heel verschillende ervaringen. Het publiek kreeg de vraag: voor welke ervaring kies jij? Bijna iedereen koos voor de langzame ervaring. Pieter: “En dus stelden wij de wedervraag: Als we dat langzame waarderen, waarom doen we nu dan allemaal iets anders?”

Het wortel-experiment kwam er dankzij de creatieve input van studenten van de Design Academy. Zij presenteerden die avond nog drie andere ideeën. De honderd aanwezigen – boeren, burgers, vertegenwoordigers uit de sector – gingen over deze ideeën in gesprek: wat kan ik zelf doen of bijdragen? Uit de verschillende ideeën – rijp en groen – werden er vier gedestilleerd. Die vier ideeën hebben de ontwerpers nu getest.

Vraag boer staat centraal

Pieter kijkt positief terug op het traject tot zover. Wat is het mooie? “Niet beleid of lobby is sturend, maar de intrinsieke vragen van de boer staan centraal. Dat zijn andere vragen dan je verwacht, je moet eerst zoeken naar de vraag achter de vraag. Dan blijkt dat je andere oplossingen nodig hebt dan nieuw beleid. We moeten dit veel vaker doen. Het kost eerst misschien extra tijd, al die sessies, maar straks is de impact ook veel groter.”