Likeur van eigen fruit

Een appel met een rare vorm of een plekje: de consument wil hem niet hebben. Hoe kun je er dan toch nog zélf een mooi product van maken? Leon van Welie uit Stevensbeek verwerkt zijn restfruit sinds kort tot borrel en likeur.

Bestemming voor restfruit

Hoe kan ik alle appels een goede bestemming geven, op een unieke manier? Leon van Welie zat nog op school toen zijn vader van Fruitbedrijf Van Welie vijf jaar geleden nadacht over die vraag. “Wij telen jaarlijks 400 ton fruit”, vertelt Leon. “Niemand kan 100% eersteklas fruit telen. Wat je niet kunt verkopen gaat naar grote verwerkingsbedrijven die er stroop of moes van maken. Voor een prijs waar wij niet voor kunnen telen.”

Leon voelde wel wat voor een nieuwe uitdaging. Toen hij voor school (de Groene Campus, Helicon, Helmond) op stage moest, koos hij ervoor een kijkje te nemen op een destilleerderij in Duitsland. In vier maanden tijd leerde hij de beginselen van het vak: hoe stook je borrels en likeuren van fruit? En dat viel in de smaak.

Geduld en overtuiging

Leon zit nu met zijn ouders in het bedrijf en stookt sinds eind vorig jaar zijn eigen fruitalcohol. Het was overigens nog wel een uitdaging om alles rond te krijgen, vertelt hij. “In Duitsland heeft elk dorp een destilleerderij. In Nederland kennen we het niet, eigenlijk alleen op grote schaal. Gemeenten hebben dus geen referentiekader. Het helpt dat je er dan zelf helemaal achter staat. En geduld hebt. Mijn vader heeft altijd een goede relatie met de gemeente gehad, en dat vind ik ook belangrijk. Je kunt wel steeds opbellen en zeggen: ‘het duurt te lang’. Maar daar kom je niet verder mee.”

Likeur van Leon

Likeur van Leon, www.vanleon.nl

Echte appelalcohol

Leon laat appels vergisten, waarbij de suikers worden omgezet naar alcohol. Je wilt alle aroma’s van de appel hebben, legt hij uit, dus de hele appel gaat er in. Na drie weken haalt hij de alcohol uit het mengsel (destilleren). Dit halffabricaat (85% alcohol) is de basis voor de likeur (19%) en borrel (40%). Een puur product, vindt hij: “Bijna alle likeuren en borrels die je koopt bij de slijter worden gemaakt op basis van graanalcohol. Die is neutraal van smaak maar wel een massaproduct. Ik gebruik echt appelalcohol voor mijn appellikeur. De smaak is dan echt veel beter.”

De borrel is zachter dan jenever, maar wie geen sterke drank gewend is moet vaak even wennen.  De likeur valt over het algemeen goed  in de smaak. “Ik heb nu een goede basis. Het mooie is dat ik het hele productieproces zelf in de hand heb en dus nog verder kan experimenteren. Daar ben ik nu volop mee bezig.”

Streekproduct

22 jaar, en dan al een eigen likeur op je naam hebben staan. Letterlijk: ‘Leon’ doopte hij zijn nieuwe lijn fruitborrels en –likeuren. Een eigen label vindt hij belangrijk, om een eerlijk product te laten zien. “Wanneer is iets een streekproduct, vraag ik me wel eens af. Veel producten komen uit de grote emmer en krijgen er een Brabants sausje overheen. Dan koop je in een boerderijwinkel ‘jam van eigen kersen’, blijkt dat bedrijf helemaal geen kersen te telen. Dan houd je de consument een beetje voor de gek, vind ik. Dit is echt een uniek streekproduct. En het mooie is, alle delen op het bedrijf sluiten op elkaar aan: we telen fruit, bewaren fruit, verkopen het én verwerken het nu tot dit nieuwe product.”

Je kunt de likeuren en andere producten kopen in de boerderijwinkel van Van Welie. De familie verzorgt ook rondleidingen over het bedrijf.

Lees meer op vanleon.nl of vanwelie.eu

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Matthias Peltzer

    Heb Uw bedrijf gezien op Binnenste Buiten
    Prachtig product,maar ook klasse van Leon, om zo,n mooi product te maken.