Melk en mannenvlees op World Food Day

Waar komt ons voedsel vandaan? Wat kunnen we doen tegen de honger in de wereld en welke rol kan technologie daarin spelen? Deze thema’s staan centraal tijdens World Food Day op 13 oktober in Den Bosch. Laat je inspireren door gezonde bodem en gezonde melk, vegetarische worstenbroodjes en mannenvlees.

Proef van de man

Natuurlijk is De Lekkere Man aanwezig op World Food Day. Anne Reijnders: ‘Voor ons is dit een thuiswedstrijd. Vanwege Boktober hebben we besloten groot uit te pakken met een compleet mannenplein.’ Tijdens de hele maand Boktober (#Goatober) staat het eten van bokkenvlees in de schijnwerper.

De Lekkere Man richt het mannenplein in samen met Meat the Male en met steun van Food Heroes. Je proeft er bitterballen van haan of stoof van stier en je kunt er natuurlijk knuffelen met bokken. Food Curators nemen hun haneninstallatie mee, een spel over de eierindustrie en onze haantjes.

Praat mee over gezonde bodem en gezonde melk

In opdracht van de provincie Brabant organiseert Marijke Kuipers van Gaia Sira de talkshow ‘Van bodem tot beker melk’. Centraal staat kringlooplandbouw en hoe dat doorwerkt in de kwaliteit van melk. Marijke Kuipers: ‘Inmiddels werken een paar honderd boeren volgens kringlooplandbouw. Voor boeren is het fijn, want de natuur werkt voor je. Maar de melk is ook gezonder. Daar gaan we het over hebben, met boeren én burgers.’

Maak je eigen worstenbroodje

Is het succesvolle worstenbroodje aan een remake toe? In het project van Dalila Sayd ontwikkelden HAS-studenten samen met nieuwe Bosschenaren uit Syrië, Irak en Iritrea een nieuwe, vegetarische variant. Tijdens een workshop op World Food Day kun je een eigen twist geven aan het worstenbroodje.

Tips van de FoodUp! Academie

Ook onze FoodUp! Academie is van de partij. Samen bezoeken de deelnemers verschillende talkshows en lezingen. Een aantal tips van Academie-organisator Diana van Bokhoven: de talkshows ‘Tech met bestek’, ‘ The True Cost of Food’ en de lezing van prijswinnend fotograaf van National Geographic George Steinmetz, die de landbouwsector over de hele wereld fotografeert. De Volkskrant publiceerde deze week enkele foto’s uit zijn project ‘Big Food’.

Over World Food Day

In 1979 hebben de Verenigde Naties 16 oktober uitgeroepen tot Wereldvoedseldag, een dag om stil te staan bij voedselzekerheid in de wereld. In Nederland wordt op zaterdag 13 oktober aandacht besteed aan Wereldvoedseldag met een uitgebreid programma op de Tramkade in Den Bosch.

Op het programma staan allerlei nationale en internationale sprekers, workshops, talkshows, excursies, films en een streekmarkt. De entree is gratis, maar je moet je van tevoren wel aanmelden. De organisatie is in handen van FoodUp! Brabant (namens de provincie Noord-Brabant) samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch en het ministerie van LNV. Kijk op wereldvoedseldag.com.

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.