Moet het gezonder op school?

Het moet gezonder op school. Die oproep klinkt steeds vaker. Een gezonder aanbod én betere voorlichting over wat goed eten is.

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind gezond eet. Toch lukt dat niet altijd. Zo eet slechts 1% van de schoolkinderen voldoende groente per dag, en eet één op de zeven kinderen geen ontbijt.

Regels school betuttelend?

Maar niet alleen ouders, ook scholen kunnen een rol spelen in het aanleren van gezond eetgedrag, bepleitte het Voedingscentrum deze week. Want goed voorbeeld doet volgen: als iedereen gezond eet, geeft dat een signaal.

Frisdrank drinken, bron: Pixabay.com

Frisdrank drinken, bron: Pixabay.com

Op die manier maken regels op school het ook voor ouders makkelijker, zegt Jutka Halberstadt, onderzoeker van overgewicht bij kinderen aan de Vrije Universiteit, aan RTL nieuws: “Want als je jouw kinderen water of melk laat drinken, is het heel moeilijk als hun vriendjes Wicky of chocomelk krijgen. Dan zit het kind daar met z’n beker melk.” Ouders hoeven het dus ook niet als betuttelend te ervaren, vindt Halberstadt.

Eigen initiatief nog uitzondering

Sommige scholen nemen zelf al initiatief. Zo besloot basisschool De Vlindertuin in Roosendaal begin dit jaar dat er op school alleen nog maar water gedronken mag worden. Het schoolplein heeft nu zelfs een ‘watertappunt’.

De Vlindertuin blijft daarmee een uitzondering: vergelijkbare regels gelden op slechts 95 scholen, een fractie van het totaal.

Verbod nog niet aanstaande

En Voedingshoogleraar Martijn Katan betwijfelt, ook tegenover RTL, of een algemeen geldend verbod op frisdranken en sappen er snel komt. De scholen hebben al genoeg aan hun hoofd, zegt hij. En tot voor kort kregen ze zelfs geld als ze frisdrankautomaten plaatsten. Ook van de politiek verwacht hij niets. “Die komt pas in actie als genoeg mensen zich hier boos over maken.”

Jong geleerd, oud gedaan

Youth Food Movement gooit het over een heel andere boeg en ziet voedselonderwijs als belangrijkste sleutel. Zij startte daarom begin juni een petitie om voedselonderwijs op scholen verplicht te maken. Deze week kreeg de organisatie zelfs bijval van supermarkten, die politieke partijen oproept voedselonderwijs op hun verkiezingsprogramma te zetten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.